eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Aligha lesz húsvéti rokonlátogatás Szlovákiában

Szakorvosi ajánlást követően a szigorú korlátozásokról dönthet a kormány Igor Matovič kormányfő előterjesztésére. Ha elfogadják, akkor április 8-13 között csak hét okból lehet elhagyni a lakásokat. De már hétfőn is új karanténintézkedések érvényesek a Szlovákiába érkezőkre.

A terjedő koronavírus-járvány miatt a szakorvosi konzílium nem ajánlja a kormánynak, hogy utazni, szüleiket, nagyszüleiket látogatni engedje az embereket. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a döntésről szóló előterjesztéshez szükségük volt a szakorvosi konzíliummal való értekezésre. „Éppen ezért több mint három és fél órán át tárgyaltunk a trópusi és utazási betegségekre szakosodott volt egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská vezette csúcsszakemberekből álló csoporttal” – mondta el a jelenlegi szakminiszter.

Igor Matovič kormányfő hétfőn ennek megfelelően április 8-tól 13-ig az állampolgárok szabad mozgásának korlátozását fogja javasolni a kormánynak.

„Kivételt ez alól a munkába menetel és hazajövetel, a bevásárlás, az orvoslátogatás, a járáson belüli természetjárás, rokon temetése, rokonról történő gondoskodás, illetve a jószomszédi kölcsönös segítségnyújtás képez”

– sorolta a konkrétumokat a szlovák kormányfő. A szakorvosi konzíliumot vezető volt egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská figyelmeztetett, az új koronavírus-járvány közepette rendívül kockázatos az idősek látogatása, és hangsúlyozta a védőmaszkok viselésének fontosságát. „Felszólítjuk a szlovák nemzetet, és azt ajánljuk a Szlovák Köztársaság kormányának, hogy hozzon olyan óvintézkedéseket, amelyek megakadályozzák az emberek családtagjaik után történő utazását” – mondta Andrea Kalavská.

Igor Matovič kormányfő hozzátette: nem szeretné, ha az országban megállna az élet, de hangsúlyozta, hogy a fiatalabbak is veszélyeztetettek. A közlekedés korlátozását egyelőre nem tartja indokoltnak, de közölte, hogy amint a kormány elfogadta az intézkedéseket, betartásukat a védelmi és a belügyi tárca egységei felügyelik majd.

A hétfőtől érvényes új óvintézkedések egyike, hogy reggel hét órától

a külföldről Szlovákia területére érkezőknek kötelezően az állam által fenntartott karanténközpontok valamelyikébe kell bevonulniuk.

Itt egészen addig kell tartózkodniuk, amíg el nem végzik rajtuk a vírustesztet. Az, akinek negatív eredménnyel zárul a tesztje, tehát nem fertőzött, hazamehet, de 14 napig köteles betartania az otthoni karantént. Az intézkedés nem vonatkozik a várandós nőkre, a mozgáskorlátozottakra, valamint a súlyos fizikai vagy pszichikai betegségben szenvedőkre – például az onkológiai páciensekre. Továbbra sem kell karanténba vonulniuk a fuvarozóknak, illetve azoknak az állampolgároknak, akik munkájukból adódóan kénytelenek naponta átlépni a határt.

Csehország már lazít

Fokozatosan lazítani kívánja koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozó intézkedéseket a cseh kormány.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke elmondta:

  • keddtől engedélyezve lesz néhány fajta szabadtéri sportolás arcmaszkok használata nélkül, de csak bizonyos szabályok betartása mellett.
  • Arcmaszkok nélkül lehet majd futni vagy kerékpározni az erdőben, a határban.
  • Lehet teniszezni is, de tilos lesz az öltözők és a mosdók használata.

Bővítik a nyitva tartott üzletek sorát is - mondta Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter. Csütörtökön megnyílnak egyebek között a hobbi-üzletek, a papírboltok, a ruhaboltok, a vaskereskedések vagy a kerékpárokat árusító üzletek és a javító műhelyek.

Húsvét után könnyítik a cseh állampolgárok utazását is.

Meghatározott és indokolt esetekben már lehetséges lesz kiutazni külföldre, de a hazatérés után ezekre a személyekre kötelező karantén vár.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a korlátozások feloldásának feltétele, hogy a járványhelyzet a következő napokban se romoljon.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti kimutatása szerint 121-re nőtt a fertőséből kigyógyultak száma, ami 25-tel több, mint reggel. A halálos áldozatok száma reggel óta hattal 78-re emelkedett. A többi járvánnyal kapcsolatos adatot csak reggelente közli a tárca.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×