INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

koronavírus

szlovákia

húsvét

karantén

Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Aligha lesz húsvéti rokonlátogatás Szlovákiában

Szakorvosi ajánlást követően a szigorú korlátozásokról dönthet a kormány Igor Matovič kormányfő előterjesztésére. Ha elfogadják, akkor április 8-13 között csak hét okból lehet elhagyni a lakásokat. De már hétfőn is új karanténintézkedések érvényesek a Szlovákiába érkezőkre.

A terjedő koronavírus-járvány miatt a szakorvosi konzílium nem ajánlja a kormánynak, hogy utazni, szüleiket, nagyszüleiket látogatni engedje az embereket. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a döntésről szóló előterjesztéshez szükségük volt a szakorvosi konzíliummal való értekezésre. „Éppen ezért több mint három és fél órán át tárgyaltunk a trópusi és utazási betegségekre szakosodott volt egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská vezette csúcsszakemberekből álló csoporttal” – mondta el a jelenlegi szakminiszter.

Igor Matovič kormányfő hétfőn ennek megfelelően április 8-tól 13-ig az állampolgárok szabad mozgásának korlátozását fogja javasolni a kormánynak.

„Kivételt ez alól a munkába menetel és hazajövetel, a bevásárlás, az orvoslátogatás, a járáson belüli természetjárás, rokon temetése, rokonról történő gondoskodás, illetve a jószomszédi kölcsönös segítségnyújtás képez”

– sorolta a konkrétumokat a szlovák kormányfő. A szakorvosi konzíliumot vezető volt egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská figyelmeztetett, az új koronavírus-járvány közepette rendívül kockázatos az idősek látogatása, és hangsúlyozta a védőmaszkok viselésének fontosságát. „Felszólítjuk a szlovák nemzetet, és azt ajánljuk a Szlovák Köztársaság kormányának, hogy hozzon olyan óvintézkedéseket, amelyek megakadályozzák az emberek családtagjaik után történő utazását” – mondta Andrea Kalavská.

Igor Matovič kormányfő hozzátette: nem szeretné, ha az országban megállna az élet, de hangsúlyozta, hogy a fiatalabbak is veszélyeztetettek. A közlekedés korlátozását egyelőre nem tartja indokoltnak, de közölte, hogy amint a kormány elfogadta az intézkedéseket, betartásukat a védelmi és a belügyi tárca egységei felügyelik majd.

A hétfőtől érvényes új óvintézkedések egyike, hogy reggel hét órától

a külföldről Szlovákia területére érkezőknek kötelezően az állam által fenntartott karanténközpontok valamelyikébe kell bevonulniuk.

Itt egészen addig kell tartózkodniuk, amíg el nem végzik rajtuk a vírustesztet. Az, akinek negatív eredménnyel zárul a tesztje, tehát nem fertőzött, hazamehet, de 14 napig köteles betartania az otthoni karantént. Az intézkedés nem vonatkozik a várandós nőkre, a mozgáskorlátozottakra, valamint a súlyos fizikai vagy pszichikai betegségben szenvedőkre – például az onkológiai páciensekre. Továbbra sem kell karanténba vonulniuk a fuvarozóknak, illetve azoknak az állampolgároknak, akik munkájukból adódóan kénytelenek naponta átlépni a határt.

Csehország már lazít

Fokozatosan lazítani kívánja koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozó intézkedéseket a cseh kormány.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke elmondta:

  • keddtől engedélyezve lesz néhány fajta szabadtéri sportolás arcmaszkok használata nélkül, de csak bizonyos szabályok betartása mellett.
  • Arcmaszkok nélkül lehet majd futni vagy kerékpározni az erdőben, a határban.
  • Lehet teniszezni is, de tilos lesz az öltözők és a mosdók használata.

Bővítik a nyitva tartott üzletek sorát is - mondta Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter. Csütörtökön megnyílnak egyebek között a hobbi-üzletek, a papírboltok, a ruhaboltok, a vaskereskedések vagy a kerékpárokat árusító üzletek és a javító műhelyek.

Húsvét után könnyítik a cseh állampolgárok utazását is.

Meghatározott és indokolt esetekben már lehetséges lesz kiutazni külföldre, de a hazatérés után ezekre a személyekre kötelező karantén vár.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a korlátozások feloldásának feltétele, hogy a járványhelyzet a következő napokban se romoljon.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti kimutatása szerint 121-re nőtt a fertőséből kigyógyultak száma, ami 25-tel több, mint reggel. A halálos áldozatok száma reggel óta hattal 78-re emelkedett. A többi járvánnyal kapcsolatos adatot csak reggelente közli a tárca.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Húsvéti szigor Szlovákiában
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018