eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
Prága, 2020. március 11.Védőmaszkot viselő férfi fényképez Prága óvárosában 2020. március 11-én. MTI/AP/Petr David Josek
Nyitókép: Védőmaszkot viselő férfi fényképez Prága óvárosában 2020. március 11-én. Csehországban eddig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, kórházakban és nyugdíjasotthonokban egy napja már látogatási tilalom van. MTI/AP/Petr David Josek

Koronavírus: homlokegyenest ellenkező úton Szlovákia és Csehország

Újabb áldozata van a koronavírusnak Szlovákiában, egy 65 év feletti nő az. Kedden 49 újabb beteget jelentettek, közülük 24-en tartózkodnak az állam által fenntartott karanténközpontban. Az összes fertőzött száma 581. Az országban szerdától húsvéthétfőig korlátozzák az emberek mozgását. A tilalom betartását rendőrök és katonák fogják ellenőrizni. Csehországban ennek ellenkezője történik: a kormány keddtől engedélyezi a szabadtéri sportolást maszk nélkül.

A 65 éven felüli szlovákiai áldozat egészségügyi állapotát egyéb más komplikációk is súlyosbították. A szlovák nő légzését néhány napja már gépek segítették. Ő a Covid-19 második szlovák áldozata. Az első egy bajmóci férfi volt, aki a kórházból való hazaengedést követően otthonában összeesett és meghalt.

A pozsonyi kormány elfogadta a központi válságstáb által javasolt intézkedéseket: korlátozzák a szabad mozgást a húsvéti ünnepek alatt.

A szabad mozgás korlátozása április 8-án 0 órától április 13. 23 óra 59 percig, azaz hétfő éjfélig marad érvényben Szlovákiában.

Az intézkedés betartását a rendőrség és a katonaság emberei felügyelik majd. Csak bevásárolni, dolgozni, orvoshoz, esetleg közeli hozzátartozó temetésére, illetve a természetbe lehet kimenni. Ez utóbbira azonban csak járáson belül van lehetőség.

A hatóságok minden járművet ellenőriznek majd, amelyek áthaladnak a járáshatárokon. Minden személynek a járáshatár átlépésekor fel kell mutatnia a személyi igazolványát, ha munkába tart, akkor pedig az érvényes munkaszerződését vagy munkáltatói igazolványát. A szabályok megszegése esetén akár 1659 eurós büntetés is kiszabható. Azok a személyek,

akik a lakhelyüket elhagyva nem hordanak maszkot, 1000 eurós büntetésre számíthatnak.

A "nagy testvér" Csehország ugyanakkor fokozatosan lazítani kívánja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozó intézkedéseket. Ján Hamáček belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke közölte, hogy

Csehországban keddtől engedélyeznek néhány szabadtéri sportot arcmaszkok használata nélkül,

de csak bizonyos szabályok betartása mellett. Maszkok nélkül lehet majd futni vagy kerékpározni az erdőben, illettve a határban. Lehet például teniszezni is, de tilos lesz az öltözők és a mosdók használata.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma kedden reggel már meghaladta a 91 ezret. Az utóbbi időben a napi tesztek száma 5-6 ezerre emelkedett. Közben a képviselőház április 30-ig meghosszabbította a szükségállapotot, amely eredetileg április 11-én járt volna le. A kormány a múlt héten a szükségállapot harmincnapos meghosszabbítását kérte a testülettől, de az ellenzéki pártok azt csak április végéig akarták meghosszabbítani.

Csehországban 4828 fertőzöttet tartanak számon, közülük 80-an már a kór áldozatául estek, ugyanakkor 127-en kigyógyultak a betegségből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×