eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Galambok a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa  miatt Franciaországban az emberek csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Franciaországban csak űrlappal a kézben lehet vásárolni menni

Megugrott a halálos áldozatok száma Franciaországban. Az InfoRádió tudósítója arról is beszámolt, hogy aki céltalanul van kint az utcán, akár 375 euróra is megbüntethetik.

Szerdán 51 százalékos növekedést regisztráltak a fertőzöttek esetében, csütörtökre virradóan már több mint 9000-en voltak Franciaországban, a halottak száma 264 volt.

A parlament ennek következtében csütörtökön döntést hozott a szükségállapot bevezetéséről - közölte az InfoRádió párizsi tudósítója.

"180 fokos fordulat következett be egy hónap leforgása alatt.

Az EU-n belül a francia vezetés a leginkább globalista, egy hónappal ezelőtt még azt mondták, hogy nem kell lezárni a határokat, a vírust pedig nem kell olyan komolyan venni. Most az ellenkezője van"

- fogalmazott S. Ráduly János.

Ma Franciaországban ahhoz, hogy valaki kimenjen kenyérért, alá kell írnia egy űrlapot, amit rendőri ellenőrzéskor felmutat.

"Ha nincs nálunk ilyen papír, akkor 135-375 euróra büntethetnek" - mondta.

Pánik nincs, de az embereknek nagyon hiányzik a szájmaszk, ami egy ilyen gazdag országban megdöbbentő.

"18 szájmaszkot kaphat egy háziorvos hetente. A rendőrök lázadoznak, elvileg 100 ezer rendőr és csendőr felügyeli a kijárási tilalom betartását és követeli, hogy kapjon szájmaszkot"

- tette hozzá.

Az érzékenynek nevezett nagyvárosi negyedekben lopott szájmaszkokat árusítanak feketén, szerdán 4000 pénzbírságot szabtak ki hasonló ügyekben.

A lakosság azért közben igen fegyelmezett a tudósító szerint.

Egy amerikai típusú, mulhouse-i evangélikus csoport vezetője közben bocsánatkérésre kényszerült amiatt, hogy az ő összejövetelük gócpontja volt a koronavírusnak.

"Kelet-Franciaországban katasztrofális a helyzet, innen érkezik a legtöbb segélykérés, lehetetlen állapotok uralkodnak, óriási anyaghiány van" - mondta.

Franciaországban közben államosításról beszélnek, az Air France, a Renault és mások is állami kézbe vehetők. Ennek ellenére a januárban távozott egészségügyi miniszter ellen feljelentést fontolgatnak arra hivatkozva, hogy olyan járvány közeledtét vizionálta, amelyben több millió ember meghalhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×