eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Drasztikus szigorítások Szlovákiában és Csehországban

Pénteken hatályba léptek Szlovákiában a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó rendkívül szigorú intézkedések. Mindhárom nemzetközi repülőteret lezárták, a nemzetközi vonat- és buszjáratokat leállították. A határátkelőhelyeken ellenőrzéseket végeznek, a külföldről visszatérő szlovák állampolgárokat 14 napos karanténra kötelezik.

A lengyel határátkelőkön kívül minden határt ellenőriznek Szlovákiában. Kizárólag azok léphetnek be az országba, akiknek Szlovákiában van állandó vagy ideiglenes lakhelyük. Denisa Sakova belügyminiszter azt javasolta, a szomszédos országban dolgozók kérjenek igazolást a munkáltatójuktól, hogy elsőbbséget élvezzenek az átkelésnél, de aki teheti, dolgozzon otthonról.

Mindenki, aki külföldről tér haza, 14 napra karanténba kerül.

A szlovák belügyminisztérium létesítményeket készített elő azok számára, akik nem akarnak, vagy nem tudnak otthoni karanténban maradni.

A nemzetközi vasúti és autóbusz-közlekedés péntektől szünetel Szlovákia területén. Az árufuvarozás engedélyezett. A teherautósofőröket védőfelszereléssel látják el. A személyszállító hajók nem közlekedhetnek, megállás nélkül át kell haladniuk az ország területén.

Az ügyfélközpontokban, a járási hivatalokban, a munkaügyi hivatalokban, a Szociális Biztosító irodáiban napi három órára korlátozzák az ügyfélfogadást. A posta korlátozott üzemmódban működik, a nyitva tartást szükség szerint módosítják. A postahivatalokat rendszeresen fertőtlenítik.

Zárva lesznek a bárok, a szórakozóhelyek, a síközpontok, a wellnessközpontok, a gyógyfürdők, az aquaparkok, a fitneszközpontok, a játszóterek és az összes szabadidős létesítmény. A szociális és kulturális létesítmények sem működnek. A szállodák és az éttermek nyitva lesznek.

Megtiltották a látogatást a kórházakban, tilos a sport-, a kulturális vagy egyéb rendezvények szervezése.

A belföldi vasúti járatok szombattól minden nap a szombati menetrend szerint közlekednek. A hétvégén a bevásárlóközpontok is korlátozott rezsimben működnek, csak az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak lesznek nyitva. Hétfőtől 14 napra bezárnak minden iskolát és oktatási létesítményt.

Csehország: több mint száz beteg

Szükségállapotot hirdettek az új koronavírus terjedése miatt Csehországban is, a rendelkezés csütörtökön lépett életbe, harminc napra – közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök. Csehországban 109-re emelkedett a fertőzöttek száma. Két ember állapota súlyosnak minősíthető, míg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású.

A cseh kormány péntek reggel hat órától megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Andrej Babis miniszterelnök kijelentette,

nem zárják be az élelmiszerüzleteket és a gyógyszertárakat.

Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni. Az egyházak nem tartanak nyilvános istentiszteleteket, a templomok azonban nyitva maradnak.

Ján Hamáček cseh belügyminiszter bejelentette: a kormány azonnali hatállyal megtiltotta a koronavírus-fertőzés miatt kockázatosnak minősített országok lakosainak beutazását Csehországba, amennyiben az országban nincs tartós lakhelyük, vagy 90 napnál hosszabb tartózkodásra feljogosító vízumuk. Ugyanakkor a cseh állampolgároknak megtiltották az utazást ezekbe az országokba.

A tiltás nem érinti a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint az egészségügyi dolgozókat. A cseh-német és a cseh-osztrák határon csak 11 határátkelőhely fog működni, mindenütt ellenőrizni fogják az utasokat. A határok túloldalán dolgozó emberek külön engedélyt kapnak a határátlépésre. A közlekedési minisztérium bejelentette, hogy meghatározatlan időre megszakítják a határokon átnyúló közúti autóbusz- és vasúti forgalmat. A határokat csak személygépkocsiban lehet majd átlépni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×