eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Pexels.com

Koronavírus Szlovákiában: se meccs, se mise

Nem csak a sportesemények és színházi előadások megtartását tiltották meg északi szomszédaink a koronavírus miatt, hanem a legújabb rendelet szerint Istentiszteletek bemutatása is tilos 14 napon keresztül. Egy pozsonyi temetkezési vállalat azt javasolta, hogy csak a legközelebbi hozzátartozók vegyenek részt elhunytjuk gyászszertartásán. Tekintettel a koronavírus miatt kialakult helyzetre, a magyar városokban és falvakban törlik a hétvégére szervezett hagyományos március 15-i megemlékezéseket is.

A Szlovák Püspöki Konferencia tiszteletben tartja az új típusú koronavírus terjedése miatt meghozott döntést, melynek értelmében tilos a nyilvános rendezvények szervezése Szlovákiában. Ezért

a következő két hétben nem tartanak nyilvános szentmisét

az ország katolikus templomaiban – jelentette ki Stanislav Zvolenský, a püspöki konferencia elnöke.

Kiss Róbert révkomáromi esperes, a nagyszombati főegyházmegye általános helynöke elmondta, a püspökök fájó szívvel, de alkalmazkodtak a döntéshez. „Nagyon fájdalmas ez a papoknak, hívőknek egyaránt. Kissé eltúlzottnak érezzük ezeket az intézkedéseket, hiszen Magyarországon és Csehországban a járvány sokkal erőteljesebb, és ezekben az országokban idáig sokkal kisebb szigorral nyúltak ezekhez a dolgokhoz. Lengyelországban ezt úgy oldják meg, hogy több szentmisét tartanak ebben az időszakban, hogy kisebb létszámú hívősereg vegyen részt a szentmisén. Számunkra ez az időszak nagy próbatétel” – mondta a katolikus lelkiatya.

A koronavírus terjedésének veszélye miatt március 11-től március 23-ig

csak a legközelebbi hozzátartozók vehetnek részt a temetéseken

Pozsonyban – tájékoztatott az egyik fővárosi temetkezési vállalat igazgatója. A többi gyászolónak azt javasolják, hogy ha szeretnék kifejezni a részvétüket, küldjenek inkább virágot.

Mivel a válságstáb által hozott intézkedések 14 napig nem engedik meg a sportesemények és a kulturális rendezvények lebonyolítását sem, így

az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára tervezett megemlékezéseket, koszorúzásokat is elhalasztják a magyarok lakta régiókban.

Szlovákiában kedden nem jelentettek új koronavírus-gyanús esetet. Az egészségügyi minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint eddig 583 vizsgált minta volt negatív, hét pedig pozitív. Csehországban ennél rosszabb a helyzet, szerda reggelig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, ami huszonhattal több, mint egy nappal korábban. A járvány terjedésének megakadályozása céljából szerdától meghatározatlan ideig szünetel a tanítás az összes csehországi iskolában, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. A bevásárlóközpontok, a tömegközlekedés és a vendéglők forgalmát a kormány nem korlátozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×