eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a járási elöljárók részére rendezett tanácskozáson az ankarai államfői palotában 2019. október 24-én. Erdogan ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé. A török hadsereg október 9-én offenzívát indított az Észak-Szíriában harcoló kurd milíciák ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Elnöki sajtószolgálat

Törökök Líbiában: valójában ez zajlik a színfalak mögött

Tiltakozott Törökország líbiai csapatvezénylése ellen négy arab ország, és közös nyilatkozatban ítélte el a lépést. A négy ország az ENSZ által el nem ismert, rivális kelet-líbiai kormányt támogatja, szemben a törökökkel, amely a tripoli kormány szövetségese.

Sokaknak nem tetszik Törökország Líbia katonai akciója, amelyet az óvév utolsó napjaiban hagyott jóvá az ankarai parlament.

A héten megindult a csapatok fokozatos telepítése, mellyel a törökök a két rivális líbiai kormány közül az ENSZ által is elismert, Tripoliban székelő kabinetet akarják támogatni.

Négy befolyásos arab ország, amelyek a rivális, kelet-líbiai kormány szövetségesei, viszont nyilatkozatot adtak ki, amelyben kategorikusan elítéltek „bármilyen külföldi beavatkozást”. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és a Líbiával szomszédos Egyiptom „súlyos aggodalmának” adott hangot.

Erdogan török elnök azt mondta, hogy az ostrom alá vett, tripoli székhelyű „Nemzeti Egyetértés Kormányát” segítő csapatokat egy török tábornok fogja irányítani. „A cél nem a fegyveres harc, hanem a tűzszünet biztosítása Líbiában” – tette hozzá. A törökök mellett az Öböl-beli Katar, a négy, korábban említett arab ország ellenfele támogatja az ENSZ által elismert líbiai vezetést.

A tripoli kormány székhelyét a Kelet-Líbiát ellenőrző Hálif Haftár tábornok csapatai tartják ostromgyűrűben és a múlt héten a tripoli katonai akadémia elleni támadásban legalább 30 embert megöltek.

A törökök abban is megállapodtak líbiai szövetségesükkel, hogy a Földközi-tenger stratégiailag fontos részét is ellenőrizhetik.

Minderre Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök azt mondta, hogy

az alku „földrajzi értelemben nevetséges”,

mert elméletileg tengeri határt hoz létre Törökország és Líbia között.

„Ez az alku érvénytelen. Csak nézzenek a térképre! Nincs földrajzi kapcsolat Törökország és Líbia között... és úgy veszik, mintha a szigeteink, köztük Kréta, nem rendelkeznének kizárólagos gazdasági övezettel” – mondta a görög kormányfő.

A törökök líbiai akcióját Trump amerikai elnök is elítélte. Egyiptom számára a csapattelepítés „az ország nemzetbiztonságát fenyegeti” és Kairó közölte: megakadályozza, hogy „ellenőrizzék” szomszédját.

Izrael, Görögország és Ciprus is közös nyilatkozatot adott ki és ebben a térségbeli stabilitást fenyegető fejleménynek írták le a török csapatvezénylést.

Ők azok ugyanakkor, akik közös gázkitermelési megállapodást kötöttek, ami feldühítette a törököket, akik szintén földközi-tengeri lelőhelyeket akarnak megszerezni.

Erdogan további nyomásgyakorlásra számíthat Putyin orosz elnökkel tartott szerdai találkozóján, Isztambulban. Az elhíresült Wagner Csoport nevű orosz félkatonai szervezet zsoldosai ugyanis az ország nagy részét ellenőrző Haftár tábornokot támogatják.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×