eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Négy perc alatt elfogyott az elektromos autó vételére szánt támogatás

Hétfőtől lehetett igényelni állami támogatást az elektromos autókra Szlovákiában. Az igénylők kevesebb mint négy perc alatt benyújtották igényüket a támogatás teljes összegére, 6 millió euróra. A szerencsések elektromos autók esetében 8 ezer, plug-in hibrid autók esetében 5 ezer eurós támogatást kapnak az államtól.

A szlovák gazdasági minisztérium eredetileg december 11-én akarta elindítani a regisztrációt, de még másnap sem sikerült a start. Ennek oka olyan

komoly hiányosság volt, amelyet a rendszert működtető informatikai cég okozott.

„A helyzet kiértékelése után a gazdasági minisztérium arra a megállapításra jutott, hogy a műszaki paraméterek nem biztosítottak azonos feltételeket a regisztráláshoz az igénylők többségének, mert csak egyes böngészőprogramokat támogatott a rendszer” – magyarázta Miroslav Kohút, a gazdasági minisztérium munkatársa, hozzátéve, hogy nem volt egyszerű a döntés, noha sem a tárca, sem a regisztrálást lebonyolító ügynökség nem volt hibás a dologban.

A gazdasági minisztérium egyúttal úgy döntött, hogy a támogatásra szánt összeget 5 millióról 6 millió euróra emeli.

A támogatást így legfeljebb 750 elektromos meghajtású járműre és 1200 plug-in hibrid autóra lehetett igényelni.

A támogatás benyújtásakor az érdeklődőknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük, ami mindössze egy percet vett igénye a pályázóktól. Az érdeklődés nagyságát jól mutatja, hogy

négy perc után a rendszer jelezte, a benyújtott kérvények száma alapján kijelenthető, hogy el is fogyott a 6 millió euró.

Az állami támogatás nem vehető igénybe az áfával együtt 50 ezer eurónál drágább járművekre. A támogatás nem vonatkozik a lízingelt, illetve használt gépkocsira. Az állam nem fizet előre, az igénylőnek először meg kell vennie az autót, ki kell fizetnie annak teljes árát, a támogatást csak ezután, utólag fizeti ki a tárca. A vásárlónak az összeg odaítélésétől és a gépkocsi bejelentésétől minimum négy évig kell használnia az autót. Következő feltétel, hogy a támogatás odaítélését követően a sofőr kénytelen lesz két évig az autóján egy matricával közlekedni, amelyen a „Környezetkímélően vezetek a Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumának támogatásával” felirat lesz olvasható.

Szlovákiában jelenleg

mintegy 1100 elektromos autó van forgalomban.

Idén áprilistól augusztusig a Szlovák Autóipari Szövetség adatai szerint csupán 59 tisztán elektromos meghajtású gépkocsit regisztráltak az országban. Rekordnak számított ezen a téren a május, amikor 26 ember vett elektromobilt. A pozsonyi Volkswagen autógyár pedig épp a múlt héten jelentette be, hogy növeli a tisztán elektromos meghajtású járművek gyártását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×