INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

szlovákia

elektromos autó

támogatás

plug-in

Négy perc alatt elfogyott az elektromos autó vételére szánt támogatás

Négy perc alatt elfogyott az elektromos autó vételére szánt támogatás

Hétfőtől lehetett igényelni állami támogatást az elektromos autókra Szlovákiában. Az igénylők kevesebb mint négy perc alatt benyújtották igényüket a támogatás teljes összegére, 6 millió euróra. A szerencsések elektromos autók esetében 8 ezer, plug-in hibrid autók esetében 5 ezer eurós támogatást kapnak az államtól.

A szlovák gazdasági minisztérium eredetileg december 11-én akarta elindítani a regisztrációt, de még másnap sem sikerült a start. Ennek oka olyan

komoly hiányosság volt, amelyet a rendszert működtető informatikai cég okozott.

„A helyzet kiértékelése után a gazdasági minisztérium arra a megállapításra jutott, hogy a műszaki paraméterek nem biztosítottak azonos feltételeket a regisztráláshoz az igénylők többségének, mert csak egyes böngészőprogramokat támogatott a rendszer” – magyarázta Miroslav Kohút, a gazdasági minisztérium munkatársa, hozzátéve, hogy nem volt egyszerű a döntés, noha sem a tárca, sem a regisztrálást lebonyolító ügynökség nem volt hibás a dologban.

A gazdasági minisztérium egyúttal úgy döntött, hogy a támogatásra szánt összeget 5 millióról 6 millió euróra emeli.

A támogatást így legfeljebb 750 elektromos meghajtású járműre és 1200 plug-in hibrid autóra lehetett igényelni.

A támogatás benyújtásakor az érdeklődőknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük, ami mindössze egy percet vett igénye a pályázóktól. Az érdeklődés nagyságát jól mutatja, hogy

négy perc után a rendszer jelezte, a benyújtott kérvények száma alapján kijelenthető, hogy el is fogyott a 6 millió euró.

Az állami támogatás nem vehető igénybe az áfával együtt 50 ezer eurónál drágább járművekre. A támogatás nem vonatkozik a lízingelt, illetve használt gépkocsira. Az állam nem fizet előre, az igénylőnek először meg kell vennie az autót, ki kell fizetnie annak teljes árát, a támogatást csak ezután, utólag fizeti ki a tárca. A vásárlónak az összeg odaítélésétől és a gépkocsi bejelentésétől minimum négy évig kell használnia az autót. Következő feltétel, hogy a támogatás odaítélését követően a sofőr kénytelen lesz két évig az autóján egy matricával közlekedni, amelyen a „Környezetkímélően vezetek a Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumának támogatásával” felirat lesz olvasható.

Szlovákiában jelenleg

mintegy 1100 elektromos autó van forgalomban.

Idén áprilistól augusztusig a Szlovák Autóipari Szövetség adatai szerint csupán 59 tisztán elektromos meghajtású gépkocsit regisztráltak az országban. Rekordnak számított ezen a téren a május, amikor 26 ember vett elektromobilt. A pozsonyi Volkswagen autógyár pedig épp a múlt héten jelentette be, hogy növeli a tisztán elektromos meghajtású járművek gyártását.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Négy perc alatt elfogyott az elektromos autóvételre szánt támogatás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018