INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

v4

cseh

tomas petricek

A csehek a V4 egy másik arcát szeretnék megmutatni az uniónak

A csehek a V4 egy másik arcát szeretnék megmutatni az uniónak

Tomáš Petríček cseh külügyminiszter szerint Csehország a V4-ek soros elnökeként igyekszik csillapítani a konfliktusokat az Európai Unió más tagállamaival, és megmutatni, hogy a visegrádi csoportnak pozitív programja is van. Nem titkolja ugyanakkor, hogy a V4-es csoporton belül sincs egyetértés minden kérdést illetően.

A cseh diplomácia vezetője a ČTK állami hírügynökségnek adott interjújában leszögezte, hogy a V4 nem az egyetlen platform, amelynek keretében Csehország érvényesítheti érdekeit az Európai Unión belül, mert hasonló módon fontosnak tartja a kétoldalú kapcsolatokat az unió nagyjaival, Franciaországgal és Németországgal.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Prága az elnökség alatt kiemelt figyelmet fordít az olyan témák keresésére, amelyekben Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország pozitív szerepet játszhat, és hozzájárulhat az európai problémák megoldásához. Ennek kapcsán kiemelte a visegrádiak és a Benelux államok külügyminisztereinek közelmúltban lezajlott tanácskozását, és megjegyezte, hogy hasonló

találkozó van előkészületben az észak-európai és a balti uniós tagországokkal is.

A cseh külügyi vezető visszautasította azokat a nézeteket, melyek szerint gyakran Magyarország szempontjából születnek meg a döntések a V4-en belül.

„Nem gondolom, hogy bármelyikünknek domináns szerepe lenne a szövetségben. Elsősorban a soros elnökség az, amely a témákat meghatározza” – fogalmazott Tomáš Petríček.

Megemlítette, hogy a V4-ek egyetértenek az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó nyugat-balkáni államok támogatásában is. Petríček szerint

Albánia és Észak-Macedónia esetében épp a V4-ek azok, akik nyitottak a csatlakozási tárgyalások megkezdését gátló Franciaországgal való párbeszédre

a csatlakozási folyamat reformjáról.

„A nyugat-balkáni államok támogatása a V4-ek részéről hosszú távú prioritás. Azt szeretnénk, ha az érintett országoknak garantálva lenne az unióba való belépés a csatlakozási feltételek teljesítése alapján” – mutatott rá a miniszter. Kifejtette: az Európai Unió nem vonulhat ki a Nyugat-Balkánról, és segítenie kell a régió államaiban a szükséges reformok megvalósítását. "Ez mindkét fél érdeke" – tette hozzá a cseh külügyminiszter.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

A V4-en belül egyik államnak sincs domináns szerepe
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018