eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tony Blair volt brit miniszterelnök a kilencedik alkalommal rendezett négynapos Web Summit évenkénti nemzetközi technológiai konferencián Lisszabonban 2019. november 6-án. A rendezvényre 163 országból több mint hetvenezer résztvevő érkezett.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim

Tony Blair: "a brit pártok fantáziavilágot kínálnak"

A levegőbe beszélnek a brit politikai pártok – ezt mondta a választási ígéretekről egy volt miniszterelnök. Tony Blair azt is kifogásolja, hogy „negatív” a kampány és a pártok azt sugallják: lehet, hogy nem tetszik, amit mi ajánlunk, de az ellenfeleink ajánlata még rosszabb.

Az 1997-től kezdve három cikluson át kormányzó Tony Blair és a politikai centrumba vezetett Munkáspártja alaposan felrázta a brit politika addigi állóvizét. Blair volt sokáig a nagy ígéret, de azt követően, hogy a hamis hírszerzési anyagok alapján megindított 2003-as iraki háborúban Bush amerikai elnök mellé állt, hitelvesztett politikusként távozott. Mégis, mások mellett Blair nevéhez is fűződik például a Nagypénteki Északír Békeegyezmény kidolgozása.

A 2016-os brexit népszavazás óta a volt kormányfő többször interjút adott és az Európai Unióban való maradást sürgette.

Most ismét azt hangoztatja, hogy a brit választók közül „sokan vakarják fejüket, gondolják meg magukat és bizonytalanok” az előrehozott választás előtt.

Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök azért írt ki december 12-re választásokat, hogy legitimmé tegye hatalmát, és hogy a patthelyzetet megtörve olyan parlamenti többséget szerezzen, amely megszavazza az Európai Unióból való kilépésről szóló egyezményét.

Sok brit még mindig harcosan a távozást akarja, és a két táborban erősek azok a hangok, amelyek nem akarják figyelembe venni a másik véleményét. Blair ezt úgy kommentálta, hogy „sok embernek más vágya sincs, minthogy véget vessen a káosznak és felébredjen a rémálomból.”

„Ez a vágy teljesen érthető, de fennáll a veszély, hogy hatalmas hibához vezet, és

őszintén, egy újabb hibát már nem engedhetünk meg magunknak”

– mondta.

Az exkormányfő szerint a kampányban mindkét nagy párt – így az egykor általa vezetett Munkáspárt is – fantáziavilágot kínál a szavazóknak. A konzervatívok azt mondják, hogy levezénylik a brexitet, de ez valójában annyit jelent: újabb tárgyalásokat kezdenek az Európai Unióval a jövőbeli viszonyról és ezek a tárgyalások még évekig húzódhatnak.

Közben a Munkáspárt a balszárny szélén elhelyezkedő Jeremy Corbyn vezetése alatt forradalmat ígér. „A forradalmakkal az a baj, hogy soha sem úgy végződnek, ahogy indulnak” – mondja Tony Blair.

Ebben a helyzetben a tét nélkül és szabadon nyilatkozó egykori kormányfő javaslata az, hogy az emberek választókörzetről választókörzetre a mérsékelt jelölteket támogassák – olyanokat, akikért ő is kampányolt a Munkáspárton belül.

„A felmérések konzervatív győzelmet jósolnak, és azt mondják: szinte semmi esélye a Labour-többségnek.

De én akkor sem adnék biankó csekket Boris Johnsonnak”

– mondja Tony Blair.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×