INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

brexit

donald tusk

nagy-britannia

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a nagyszebeni Nagy téren 2019. május 8-án, egy nappal az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az erdélyi városban tartanak.

Nem akárki mondta ki: a brexit még egyáltalán nem biztos

Ne adják fel a reményt, a brexitet még meg lehet állítani – ezt üzente a brit politikába beavatkozva az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk figyelmeztette a briteket, országuk „másodhegedűssé válik” a kilépés után.

Donald Tusk, az régi Európai Bizottsággal együtt távozó kormány- és államfői tanács elnöke ismert arról, hogy nem kedveli a brexitpártiakat.

Februárban azt mondta:

„megvan a külön helye a pokolban azoknak a brexitelőknek,

akiknek semmi tervük nincs rá, hogyan lehet biztonságosan levezényelni.”

Most, az Európai Kollégium nevű elitintézményben tartott beszédében arra figyelmeztetett: Nagy-Britannia másodhegedűs outsider lesz, miután otthagyta az uniót és ez lesz a brit birodalom igazi bukása.

Emellett azt sugallta a brexit ellenzőinek, hogy folytassák a harcukat.. „A brit választásokat egy hónap múlva tartják. Meg lehet még fordítani? Hannah Arendt filozófus arra tanított bennünket, hogy

a dolgok akkor kezdenek visszafordíthatatlanná válni, amikor az emberek ezt elfogadva kezdenek gondolkozni.

Tehát, most ezek a szavak jutnak az eszembe: ne adják fel, ez egy meccs, tart a hosszabbítás, talán még büntetők is lesznek?”

A brit ellenzéki pártok közül csak a kisebbek utasítják el nyíltan a brexitet, míg a Munkáspárt hivatalosan – de újratárgyalt feltételek mellett – elfogadná azt. A többiekhez hasonlóan azonban támogatja az uniós tagságról szóló végső döntést hozó, második népszavazás ötletét.

Azok a brexitpártiak, akik azt hiszik, hogy az unió elhagyásával válhat Nagy-Britannia „globális országgá, és csak egyedül lehet igazán nagy, tévednek. Indiában, Új-Zélandon, Kanadában és Dél-Afrikában is azt hallottam, Nagy-Britannia másodosztályúvá válik a kilépéssel, miközben a csatamezőt Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió foglalja el” – mondta Tusk.

Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018