eur:
392.22
usd:
367.13
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a nagyszebeni Nagy téren 2019. május 8-án, egy nappal az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozója előtt, amelyet az erdélyi városban tartanak.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Nem akárki mondta ki: a brexit még egyáltalán nem biztos

Ne adják fel a reményt, a brexitet még meg lehet állítani – ezt üzente a brit politikába beavatkozva az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk figyelmeztette a briteket, országuk „másodhegedűssé válik” a kilépés után.

Donald Tusk, az régi Európai Bizottsággal együtt távozó kormány- és államfői tanács elnöke ismert arról, hogy nem kedveli a brexitpártiakat.

Februárban azt mondta:

„megvan a külön helye a pokolban azoknak a brexitelőknek,

akiknek semmi tervük nincs rá, hogyan lehet biztonságosan levezényelni.”

Most, az Európai Kollégium nevű elitintézményben tartott beszédében arra figyelmeztetett: Nagy-Britannia másodhegedűs outsider lesz, miután otthagyta az uniót és ez lesz a brit birodalom igazi bukása.

Emellett azt sugallta a brexit ellenzőinek, hogy folytassák a harcukat.. „A brit választásokat egy hónap múlva tartják. Meg lehet még fordítani? Hannah Arendt filozófus arra tanított bennünket, hogy

a dolgok akkor kezdenek visszafordíthatatlanná válni, amikor az emberek ezt elfogadva kezdenek gondolkozni.

Tehát, most ezek a szavak jutnak az eszembe: ne adják fel, ez egy meccs, tart a hosszabbítás, talán még büntetők is lesznek?”

A brit ellenzéki pártok közül csak a kisebbek utasítják el nyíltan a brexitet, míg a Munkáspárt hivatalosan – de újratárgyalt feltételek mellett – elfogadná azt. A többiekhez hasonlóan azonban támogatja az uniós tagságról szóló végső döntést hozó, második népszavazás ötletét.

Azok a brexitpártiak, akik azt hiszik, hogy az unió elhagyásával válhat Nagy-Britannia „globális országgá, és csak egyedül lehet igazán nagy, tévednek. Indiában, Új-Zélandon, Kanadában és Dél-Afrikában is azt hallottam, Nagy-Britannia másodosztályúvá válik a kilépéssel, miközben a csatamezőt Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió foglalja el” – mondta Tusk.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×