eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Majdnem vaksötétben tapogatóznak a brit közvélemény-kutatók

Visszaesett a brit konzervatívok előnye, vagy éppenséggel hatalmasat nyerhetnek az előre hozott választásokon. Két közvéleménykutató cég egymásnak ellentmondó prognózist fogalmazott meg a hétvégén a britek választói hangulatáról.

A főleg piackutatással foglalkozó, de a választói preferenciákat is előrejelző londoni Opinium szerint az ellenzéki Munkáspártnak sikerült négy pontot lefaragni hátrányából, de a Boris Johnson kormányfő Konzervatív Pártja még mindig 12 ponttal vezet. Közben a szabályozatlan EU-kilépésért kampányoló Brexit Párt 9-ről 6 pontra csúszott.

Az Opiniumra azért érdemes figyelni, mert 2016-ban mindenki másnál pontosabban jósolta meg a brexitnépszavazás eredményét.

Csakhogy a hétvégén egy másik mértékadó közvéleménykutató is kiadta a saját jelentését, amely szerint ijesztő dolgokra számíthat Jeremy Corbyn munkáspárti vezér. Az Electoral Calculus weboldal szerint

a Labourt valósággal lesöpörhetik,

míg az eddig kisebbségben kormányzó konzervatívok masszív, 96 fős többségre tehetnek szert decemberben.

Szakértők szerint 60 százalék a tory győzelem, míg minössze 12 százalék a munkáspárti diadal esélye. A konzervatívok ezt úgy érhetik el, hogy országos szinten ugyan 5 százalékkal eshet a támogatottságuk, de még így is elszipkázzák a munkáspárti választók egy részét.

Közép-Angliában 21 parlamenti mandátum vándorolhat át a konzervatívokhoz és a Munkáspárt Londonban is helyeket veszíthet a konzervatívok és liberálisok javára. Mindeközben Nigel Farage Brexit Pártja 10 százalékra számíthat, de – mivel nem nyer meg egyéni választókörzeteket – a prognózis szerint nem jut be a parlamentbe.

Közben egy harmadik közvéleménykutató, a BMG Research felmérése szerint a legtöbb válaszadó –

56 százalék - véli úgy, hogy a karácsony előtti választások nem oldják fel a brexit körüli patthelyzetet.

A többség, legalábbi ezen felmérés szerint az uniós tagság fenntartására szavaznia, ha Nagy-Britanniában második népszavazást tartanának a kérdésről. Az arány 41 a 35-höz.

Amikor csak a szabályozatlan brexit és Johnson miniszterelnök Brüsszellel kötött alkuja között lehetett választani, akkor 33 százalék támogatta a Johnson-egyezményt és csak 20 százalék a szabályozatlan kilépést.

A BMG ellentmond az Opinium jóslatának, mert azt állítja, hogy a konzervatívok 31 százalékról 37 százalékra emelték támogatottságukat. Ez a közvéleménykutató úgy látja, hogy a két nagy párt növelte támogatottságát a kisebbek rovására.

Közben

egy sor weboldal jelent meg, amely taktikai szavazásra buzdítja azokat a briteket,

akik meg akarják akadályozni Boris Johnson miniszterelnökségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×