eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A RollerBike alternatív gurulóeszköz-felvonulás résztvevői a budapesti Andrássy úton 2019. október 5-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Londont is fojtogatják az e-rollerek - de a kérdőjelek is

Sem a járdán, sem az úttesten nem legális, mégis egyre több az elektromos roller a brit utakon (is). Megindult a lobbizás, hogy törvénymódosítással tegyék lehetővé a használatukat, ám néhány közelmúltbeli baleset kétségeket is ébreszthet.

London technológiai negyedében, Shoreditchben nem ritka látvány, hogy a hazafelé bicikliző dolgozó mellett elsuhan az Uber újabban bérelhető elektromos kerékpárja, vagy akár egy elektromos gördeszka, illetve roller.

Ezeknek a járműveknek a gazdái is követik a környéken bevett laza gyakorlatot:

  • gyalogosok mobiltelefonjukra meredve, totális nyugalomban szelik át az úttestet,
  • a biciklisek egy része nem áll meg a sárga villogó gömbbel ellátott és szentként kezelt gyalogátkelőnél vagy épp átmegy a piroson,
  • a trendi elektromos közlekedési eszközök utasai pedig esetenként váratlan szögből feltűnve, jobbról és balról is előzgetik a többieket.

A merészség megdöbbentő, főleg ha figyelembe vesszük, hogy

a hatályos brit törvények szerint csak magánterületen lehet legálisan használni őket.

Miért? Mivel túl gyenge a motorjuk ahhoz, hogy biztonságosnak minősüljenek az utakon, és pedál hiányában a bicikliutakra sem mehetnek velük.

A járdán való használatukat az 1835-ös Közúti Törvény, az úton való használatot pedig az 1988-as Közlekedési Törvény tiltja a szigetországban. Utóbbi szerint legálisak lehetnének, ha az embernek van jogosítványa, biztosítása, sisakja, megfizette az útadót és rendelkezik rendszámmal – csakhogy ezt a Brit Közúti Közlekedési Hatóság, a DVLA nem hajlandó kiadni.

A helyi rendőri szervek az utóbbi években már időnként büntették az akár 40 km/órás sebességet is elérő elektromos rollerosokat:

tavaly például egy 15 éves fiú még meg sem szerzett jogosítványához adtak hozzá 6 büntetőpontot, amiért a járdán rollerozott.

Idén júliusban pedig a londoni rendőrség indított kampányt: a bobbyk rollerokat foglaltak le, bírságokat szabtak ki és figyelmeztették a közlekedőket.

Bár 100 alkalommal állítottak le embereket, csak 10 eset végződött bírsággal és elkobzással – ezek sem azért, mert használták az eszközöket, hanem azért, mert átmentek velük a piroson vagy más szabálysértést követtek el velük.

A TechAdvisor nevű portál szerint leginkább a londoni rendőrség hajlandó fellépni. Ennek oka lehet az is, hogy a fővárosban a leggyakoribbak az olyan balesetek amikor teherautók vagy buszok biciklivel vagy egyéb eszközzel közlekedőket gázolnak el. Július 14-én vesztette életét a 35 éves Emily Hartridge. A népszerű tévés műsorvezető és YouTube-sztár elektromos rollerén egy teherautóval ütközött egy londoni körforgalomban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emily Hartridge (@emilyhartridge) által megosztott bejegyzés,

Hartridge halála volt az első ilyen baleset Nagy-Britanniában. Egy nappal később ütközött egy busszal egy 14 éves fiú, akit intenzív osztályon kezeltek. A szigetországon kívül Barcelona közelében tavaly halt meg egy 90 éves nő, amikor egy mobiltelefonját néző fiatal elütötte egy 40km/órával közlekedő elektromos rollerrel. Madrid és Valencia is megtiltotta az ilyen eszközök használatát a járdákon. Egy amerikai kutatásból pedig az derült ki, hogy

2018-ban több mint 1500 elektromos rollerhez köthető baleset történt és ebből négy végződött halállal.

Visszatérve a szigetországhoz, a gyorsan szaporodó rollerbérbeadó cégek aktív lobbizásba kezdtek a törvény módosításáért. A brit Közlekedési Minisztérium ugyanakkor szeptember végén közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×