eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Férfi elektromos rollerrel Budapesten a Kossuth térnél 2018. május 30-án. Idén június közepétől tilos a segway (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású közlekedési eszköz), az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard (önegyensúlyozó elektromos roller), a sörbike (négykerekű, többszemélyes kocsmabicikli) és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Száguldanak az e-rollerek, jön a KRESZ-módosítás

Az elektromos rollerekre, segwayekre egyelőre nem vonatkozik a KRESZ, ezért a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják - tudta meg az InfoRádió az aktív Magyarországért felelős kormánybiztostól.

A gyalogosok jogosan kérik, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak.

"Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése.

Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton" - mondta a kormánybiztos, aki reméli, hogy a jogszabályt már jövőre módosítani tudják.

A KRESZ szerint az elektromos rollerek nem minősülnek közlekedési járműnek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni ezen eszközök használata esetében is - mondta korábban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az InfoRádióban. A KRESZ egyértelműen meghatározza, hogy mi minősül járműnek, mutatott rá a szakember, ennek alapján az elektromos roller még a segédmotoros kerékpár kategóriájába sem fér bele:

az elektromos roller vezetője gyalogosnak minősül.

Révész Máriusz elmondta, ezek az elektromos közlekedési eszközök csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de a keskeny szélességű kerékpárutakon az előzésben is problémát okoznak – jegyezte meg a kormánybiztos.

A KRESZ jelenleg azt sem szabályozza, ha füldugóval zenét hallgatva közlekedünk az kerékpárosúton, ezért Révész Máriusz ezen is változtatna, mert úgy látja, hogy ez nagy mértékben növeli a balesetveszélyt.

"Hosszú egyeztetések lesznek a KRESZ módosításáról, és ez a javaslat is elő fog kerülni" - mondta a kormánybíiztos, és úgy véli, hogy

az új KRESZ-csomag elfogadása akár hónapokig is eltarthat.

Budapesten a Belvárosban, valamint a budai Várban önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról, de csak a Lime hálózatában háromszáz e-roller bérelhető. A Magyar Biztosítók Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a szabályozatlanság miatt baleset esetén ezekre az eszközökre nincs biztosítás.

Németországban az e-rollereket júniusban engedélyezték, és motoros járműnek tekintik, vagyis ittas állapotban tilos azokkal közlekedni. A német rendőrség közölte, hogy a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten mintegy 400 embert kaptak rajta, hogy részegen e-rollerezett, közülük 254-en emiatt elvesztették a jogosítványukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×