INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

brexit

boris johnson

európai unió

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Boris Johnson brit kormányfő megbeszélést folytat a brit EU-tagság megszűnéséről (brexit) Luxembourgban 2019. szeptember 16-án.

Füttykoncert és hátrahagyott sajtótájékoztató - Boris Johnson kínos luxemburgi percei

Nem szolgált újabb részletekkel a brexit-dilemma lehetséges megoldásáról Boris Johnson. A brit miniszterelnök luxemburgi útját ugyanakkor beárnyékolta egy kínos pillanat, amikor egyik házigazdája a hűlt helyét mutogatta, mert nem ment el közös sajtóértekezletükre.

Először lelkesítő hangú cikket írt az egyik konzervatív brit lapba, hogy mennyire akarja a megegyezést az EU-val. Aztán, miután Luxemburgban találkozott az EU vezetőivel, maradt a bírálat.

Boris Johnson brit miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel, az EU Bizottság elnökével ebédelt és találkozott Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel is. A várakozás az volt, hogy sikerül valami olyanban megállapodni, aminek nyomán a brit parlament még októberben elfogadja az EU és London egyezményét a brit kilépés szabályrendszeréről.

Ehelyett, partnerei azt mondták, hogy

Johnson nem tett le semmi újat az asztalra, a luxemburgi kormányfő pedig dühösen kiosztotta a brit konzervatívokat, amiért az EU-t próbálják felelőssé tenni a brexit körüli káoszért.

Miután a luxemburgi államminisztérium udvarán rendezett sajtótájékoztatón Johnson füttykoncertet és bekiabálásokat kapott, sietve távozott.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Boris Johnson brit kormányfővel a brit EU-tagság megszűnéséről folytatott tárgyalásait követő sajtóértekezleten Luxembourgban 2019. szeptember 16-án. A másik, üresen maradt pulpitus Johnsoné lett volna, de ő a politikája ellen tiltakozó tüntők keltette hangzavarra hivatkozva nem vett részt a sajtó tájékoztatásán.
MTI/AP/Olivier Matthys
Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Boris Johnson brit kormányfővel a brit EU-tagság megszűnéséről folytatott tárgyalásait követő sajtóértekezleten Luxembourgban 2019. szeptember 16-án. A másik, üresen maradt pulpitus Johnsoné lett volna, de ő a politikája ellen tiltakozó tüntők keltette hangzavarra hivatkozva nem vett részt a sajtó tájékoztatásán. MTI/AP/Olivier Matthys

Házigazdája ismét kiállt a nyilvánosság elé, és a lehetőséget kihasználva a mellette üresen maradt pulpitusra mutogatva arról beszélt, hogy a távollévő Boris Johnsonnak kell ötletekkel előállnia és az emberek és az EU is világosan akarják látni, hogy milyen jövőt képzel el a brit-európai viszonyban.

"Több kell, mint szavak, jogilag végrehajtható szöveg kell a lehető leghamarabb"

– mondta az külföldön élő britekből és részben brexitellenes aktivistákból összegyűlt publikum előtt.

Johnson korábban a Marvel egyik szuperhőséhez, Hihetetlen Hulkhoz hasonlította magát, aki megállapodásra kényszeríti az EU-t. Ebből lett a Hihetetlen Sulk - ami szójáték a sértődős emberek megjelölésére.

Ugyan Juncker bizottsági elnök korábban azt mondta, hogy az EU türelme végtelen, a luxemburgi kormányfő megjegyzései viszont rávilágítottak, hogy a gyakran „Brüsszelként” emlegetett EU-tagállamok kormányai már nehezen bírják a huzavonát

"Nem mi szerveztük a brexitet, ez a brit kormány egyoldalú döntése volt" – magyarázta a luxemburgi kormányfő, aki megjegyezte, hogy az Unió elfogadta a korábbi brit kormányfő, Theresa May és az EU közel 600-oldalas kilépési egyezményét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j3) és Boris Johnson brit kormányfő távozik luxembourgi megbeszéléseinek helyszínéről 2019. szeptember 16-án. A két vezető a brit EU-tagság megszűnéséről tárgyalt.
MTI/EPA/Julien Warnand
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j3) és Boris Johnson brit kormányfő távozik luxembourgi megbeszéléseinek helyszínéről 2019. szeptember 16-án. A két vezető a brit EU-tagság megszűnéséről tárgyalt. MTI/EPA/Julien Warnand

Magát a Johnson-Juncker találkozót jó hangulatúnak írták le, de a Financial Times brit lap szerint az EU-s oldalon meglepve fogadták, hogy mennyire kidolgozatlan elképzelésekkel érkezett Johnson. Például: a Bizottság azt mondta, kész megvizsgálni, a brit javaslatokat az ír-északír nyílt határt garantáló, úgynevezett „backstop” kiváltására – de, nem kaptak ilyen javaslatokat a Johnson-kormánytól – mondták.

Közben a brit kormány „konstruktívnak” írta le a találkozót és felhívta a figyelmet, hogy képviselője szinte minden nap tárgyalni fog az EU-val.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018