eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

Tolonganak a letelepedésért a szigetországi uniós polgárok

Az Európai Parlament szerint van miért aggódniuk az angliai magyaroknak és más EU-polgároknak. Az Independent című brit lap birtokába jutott anyag szerint a Parlamentnek „súlyos aggályai vannak” a brit belügy kaotikusnak mondott letelepedési programjával kapcsolatban és annak átalakítását követeli majd..

Egy kiszivárgott határozati javaslat szerint aggódik az Európai Parlament a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok miatt. A brit sajtóban gyakran „ellenséges közegként” jellemzik a letelepedési politikát, amely az EU-parlament szerint bürokratikus nehézségeket támaszt a szigetországban maradni kívánó uniós polgárokkal szemben.

Az európai képviselők a letelepedési program teljes revízióját és lecserélését követelik abban a kiszivárgott tervezetben, amelyet az Independent című liberális laphoz juttattak el.

A fő aggály az, hogy a folyamodók 42 százaléka nem kapta meg a teljes letelepedési státuszt, és csak az úgynevezett „letelepedés előtti státuszt” hagyták jóvá nekik.

Az uniós parlament szerint nem a jelentkezőknek, hanem a brit hatóságoknak kellene bizonyítaniuk, hogy a kérdéses személyek jogosultak a letelepedésre. Ez azt jelenti, hogy

a brit hatóságoknál lévő adatok alapján kellene dönteni és nem az EU-polgároktól követelni különböző igazolásokat arról, hogy legalább öt éve életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Azaz például, ha valakinek van társadalombiztosítási száma az időszakra és adót fizetett, akkor ne neki legyen a feladata előkeresni az ezt igazoló papírokat.

A kedden kiadott adatok szerint

az uniós polgárok észbe kaptak és megugrott a letelepedésért folyamodók száma,

mert sokan a kaotikus, szabályozatlan brexittől tartanak és félnek, hogy jogsérelem érheti őket.

Az uniós parlamenti tervezetet az összes nagyobb párt támogatta, ami azt jelenti, hogy módosítások nélkül elfogadhatják majd. A vitát jövő szerdán rendezik Strasbourgban és ezt követi majd a szavazás.

Az európai képviselők különösen keményen bírálták a keménybrexit-párti Priti Patel brit belügyminiszter zavarosként leírt bejelentéseit a szabad mozgás uniós jogának azonnali felfüggesztéséről.

Patel augusztusban azt mondta: a kilépés időpontjában azonnal eltörlik a szabad mozgás jogát. Kevesebb mint két héttel később, amikor kiderült, hogy a döntést nem lehet végrehajtani a gyakorlatban, hátraarcot csinált.

Az EU-parlament tervezete megjegyzi: komoly aggodalomra adnak okot a brit belügy egymásnak ellentmondó nyilatkozatai a szabad mozgás potenciálisan október 31-i eltörléséről. Ez bizonytalanságot keltett a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok körében. „Fennáll a veszélye, hogy az ilyen nyilatkozatok súlyosbíthatják az esetükben az ellenséges hozzáállást és negatívan befolyásolja jogaik érvényesítését” – áll a szövegben.

A brit lap szerint a hétoldalas tervezetet Michel Barnier, az unió brexitügyi főtárgyalója közreműködésével szövegezték meg.

Az EU-képviselők szerint az

a tény, hogy a brit kormány felfüggesztette a parlament működését, növeli a szabályozatlan brit kilépés esélyét. A brit törvényhozás ugyanakkor a szünet előtt gyakorlatilag megtiltotta a szabályozatlan brexitet.

Londoni adatok szerint a júliusi 131 ezer fővel szemben, augusztusban már 229 ezren folyamodtak letelepedési jogért.

Szeptember 12-ig összesen 1,3 millió EU-s állampolgár folyamodott, ebből 200 ezren szeptember első 12 napjában.

Augusztus végén 188 ezer ember, az összes folyamodó 14 százaléka vár válaszra a brit belügyminisztériumtól. Aktivisták szerint az uniós polgároknak automatikusan meg kéne adni a letelepedési jogot.

Ide tartozik, hogy a Brit Reklámhatóság betiltotta a belügynek a letelepedési programról szóló reklámját, mert az félrevezető módon azt állította, hogy a kérvényezőknek csak útlevelüket vagy személyi igazolványukat kell bemutatni, miközben valójában sokaktól ennél nagyobb mennyiségű iratot kérnek be a brit bürokraták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×