eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson brit miniszterelnökről (k) a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2019. szeptember 4-én. Johnson kijelentette, hogy kormányának sikerül új megállapodást kötnie Brüsszellel a kilépés feltételrendszeréről, valamint, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október 31-én, akár sikerül újratárgyalni az előző miniszterelnök, Theresa May által az Európai Unióval tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Skóciai gyomros: lehet, hogy jogilag fel sincs függesztve a brit parlament

Egy skóciai fellebbviteli bíróság szerint jogsértő volt a brit parlament felfüggesztése. Minden motívum hatalmas nyomás alá helyezi a brexitre készülő Boris Johnson miniszterelnököt, aki azonban egyelőre hajthatatlan. A végső szót a jövő héten mondja ki a brit Legfelsőbb Bíróság.

A brit ellenzéki pártok a parlamenti munka sürgős felújítását követelik azt követően, hogy egy skóciai bíróság jogsértőnek mondta ki a törvényhozás felfüggesztését.

A legfrissebb jogi állásfoglalást egy háromfős testület hozta meg, élén Lord Carloway-jel, Skócia legmagasabb rangú bírájával.

A döntés felülbírált egy korábbi végzést, amely szerint a bíróságoknak nincs joguk beavatkozni a minisztelenöknek a parlament felfüggesztéséről szóló döntésébe.

Ennek ellenére a bíróság nem kötelezte a brit kormányt a törvényhozás ismételt összehívására, ellenzéki képviselők viszont mozgásba lendültek. A nyomásgyakorlás részeként egy ügyvédi irodával levelet irattak a brit kormánynak. Ebben az áll, hogy a bírósági döntés azt jelenti, hogy

„a parlament nincs felfüggesztve, és továbbra is ülésezik”.

Boris Johnson ellenáll: pártoskodnak a bírák

A döntést a királynővel szentesíttető Boris Johnson miniszterelnök azonban ellenáll. Kereskedelmi államtitkára, Kwasi Kwarteng részrehajlással vádolta meg a skót bíróságot.

„A szavazók kezdik megkérdőjelezni a bírák pártatlanságát, és azzal vádolják őket, hogy beavatkoznak a politikába” – mondta.

Korábban egy miniszterelnökségi forrás azt mondta, hogy az ügyet bíróság elé vivő 78 képviselő „nyilvánvaló okból” választott skót és nem angol bíróságot, arra utalva, hogy így akarták bebiztosítani, hogy a javukra döntenek.

A megjegyzések felháborodást váltottak ki a konzervatív és a munkáspárti oldalon is.

David Gauke volt igazságügyminiszter azt mondta: „se nem ésszerű, se nem elfogadható, hogy egy „miniszterelnökségi forrás” (ez a gyakorlatban akár magát a miniszterelnököt is jelentheti) pártossággal vádolja a bírákat. Az ilyen bírálatok aláássák a bíróságok függetlenségét és így a jogállamiságot is.

A Downing Street 10, vagyis a miniszterelnöki hivatal közölte: „a Johnson-kormány egyáltalán nem támadja a bírákat. „Teljes mértékben támogatjuk a bírói kar függetlenségét”.

Az ügy most visszakerül Londonba, ahol jövő kedden hoznak végleges döntést a brit Legfelsőbb Bíróságon.

Johnsont azzal is megvádolták, hogy hazudott a királynőnek,

amikor azt mondta neki: jogszerű volt a ház felfüggesztése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×