INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

brexit

boris johnson

európai unió

EU-zászlót lobogtat egy uniópárti tüntető a londoni parlamentnél 2019. szeptember 9-én. Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök kitart azon álláspontja mellett, miszerint a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október 31-én, akár sikerül újratárgyalni a hivatali elődje, Theresa May által az Európai Unióval 2018. novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem. A kormányfő leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását.

Brexit - Ezeket lépheti az időprésbe került Boris Johnson

Vajon mit húz elő a tarsolyából a brit kormányfő azután, hogy újabb pofont kapott a parlamenttől? A kormányfő ismét azt mondta, nem kéri a brexit elhalasztását, holott törvény kötelezi erre, hacsak nem tud az Európai Unióval és a brit képviselőkkel is elfogadtatni egy kilépési alkut.

Kilép-e Nagy-Britannia október végén az Európai Unióból és ha igen, hogyan? A népszavazást követő három évig tartó huzavona után még mindig nem világos, hogy mi történik, pedig most már az elődjénél eltökéltebb Boris Johnson a miniszterelnök.

Azt követően, hogy lépése nyomán kedd estétől több, mint egy hónapra felfüggesztették a parlamentet és a törvényhozók ismét nemet mondtak előrehozott választási javaslatára, mindenki azt találgatja, mit lép majd a miniszterelnök.

Elemzők szerint öt választási lehetősége van az október végi brexithatáridő előtt:

  1. Alkut köt az EU-val és azt elfogadtatja a parlamenttel, aminek nyomán megvalósul a szabályozott kilépés.
  2. Megszegi a szavát és mégsem lépteti ki az országot az Európai Unióból október 31-én.
  3. Valamilyen módon megkerüli a törvényt és átnyomja a kemény brexitet.
  4. Lemond és egy másik kormányfőre bízza a határidő kitolását.
  5. Előrehozott választásokat ír ki.

A brit kormányfő még mindig azt ismételgeti, hogy október közepére meg lehet egyezni az EU-val.

“Van módja egyezményt kötni velük, de kemény munka lesz. Fel kell készülnünk, hogy megállapodás nélkül távozunk” – mondta.

Politikai elemzők szerint Johnson elődje, Theresa May háromszor elvetett egyezményének kissé módosított változatát akarja jóváhagyatni.

“Megpróbálja átnyomni a házon a kilépési egyezmény módosított változatát. Meghajlik, hogy alkut köthessen” – mondta egy brexitpárti forrás.

A westminsteri politika megfigyelői azt is találgatják, hogy mivel rukkol elő Dominic Cummings főtanácsadó, akit ellenségei szélsőséges brexit-pártinak és kegyetlen stratégának tartanak. Ő vezényelte le 2016-ban a kilépéspárti kampányt.

Nemrég botrányt okozott, amikor hatáskörét túllépve

elbocsájtotta és rendőrrel vitette ki a kormányrezidenciáról a brit pénzügyminiszter egyik fiatal tanácsadóját.

John Major volt miniszterelnök “politikai anarchistának” nevezte és azt mondta, addig kell eltávolítani, amíg Johnson kabinetfőnökeként nem okoz még nagyobb kárt.

Cummings erre a “Bízz a népben” szlogennel válaszolt, ami sokak szerint annak jele, hogy Johnson kormányfő a parlamenttel szembemenve kampányol majd az esetleges előrehozott választások előtt.

A JPMorgan bank elemzése szerint a korábban említett forgatókönyvekből a kormányfő lemondása a legvalószínűbb és ez az október végi EU-csúcs után következhet be.

Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Kapcsolódó hang

Boris Johnson 5 választási lehetősége a határidő árnyékában
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018