INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

gdp

szlovák

gdp

autóipar

Autóipara miatt kezd mélyrepülésbe a szlovák gazdaság

Autóipara miatt kezd mélyrepülésbe a szlovák gazdaság

7,6 százalékot gyengült egy év alatt Szlovákia autóipari teljesítménye, ez az egyik fő mozgatórugója annak, hogy 3,7-ről 1,9-re zuhant az idei első negyedévi GDP-növekedés.

Váratlanul megtorpant a tátrai tigris; a gyors gazdasági növekedés időszaka a vége felé közeledik Szlovákiában – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Északi szomszédunknál

a GDP növekedése az idei első negyedévi 3,7 százalékról a második negyedévre 1,9 százalékra esett vissza 2018 hasonló időszakához képest.

A pénzügyi tárca vezetője takarékosságra szólította fel a minisztériumokat.

Szaporodnak a ráncok Ladislav Kamenický szlovák pénzügyminiszter homlokán. Noha sokáig úgy tűnt, hogy a szlovák gazdaság immunis a világgazdaság problémáira, a legújabb adatok azt mutatják, hogy a gazdaság lassulása a Tátra alatt is bekövetkezett. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a szlovák ipari termelés júniusban 2,1 százalékkal csökkent, és utoljára 2017 áprilisában volt ilyen gyenge. A visszaesés több iparágban megfigyelhető, de

különösen aggasztó az autóipar 7,6 százalékos gyengülése, hiszen ez a szlovák gazdaság fő húzóágazata.

Júniusban mérséklődött az autóipar exportja is.

A szlovák nagyvállalatokat tömörítő Klub 500 szerint már most érezhető a németországi megrendelések visszaesése, és a vállalatok nagy része már a rosszabb időkre készül. Ladislav Kamenický is olyan külső tényezőkkel magyarázza a számokat, mint

a német gazdaság fékezése, valamint az Egyesült Államok és Kína közti gazdasági háború.

Szerinte, ha a trend a második félévben is folytatódik, akkor komolyra fordulhat a helyzet. A miniszter gondjait a kiegyenlített költségvetésről alkotott tervek is szaporíthatják.

„Tekintettel a jelenlegi helyzetre és a gazdasági fejlődésre, el kell mondanom, hogy veszélyeztetve a célkitűzés. Az elsődleges teendőim közé tartozik leállítani ezt a folyamatot, hogy minél kisebb legyen a veszteség” – fogalmazott a szlovák pénzügyminiszter, aki máris a nadrágszíj szorosabbra húzását üzente meg a kollégáinak, és azt mondta, minden tárcának meg kell vizsgálnia, miként tud takarékoskodni.

Az elemzők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a harmadik Fico-, majd a Pellegrini-kabinet a gyors gazdasági növekedés időszakát nem használta fel arra, hogy a legszükségesebb reformok meghozatalával felkészüljön a nehezebb időkre.

„Ha beüt a válság, azt már a kormány sem lesz képes hatékonyan kezelni, az elmúlt jó időszakban ugyanis az államháztartás konszolidációja helyett a pénzt szó szerint felette”

– állítja Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője a kormány elmúlt időszakban hozott, elméretezett szociális intézkedéseire hivatkozva.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018