eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Zuzana Caputovának, a szlovák ellenzéki liberális pártok államfőjelöltjének kampányplakátja előtt halad el egy villamos Pozsonyban 2019. március 29-én, a szlovák elnökválasztás második fordulója előtti napon. Caputová vetélytársa Maros Sefcovic uniós biztos, a legerősebb kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD) jelöltje.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Magyar nyelvi képzés is indul néhány szlovák hivatalban

Május végén indul a képzés, amely során az érintett járási hivatalok dolgozói magyarul és ruszinul tanulnak - ismertette a Kisebbségi Kormánybiztos Hivatala.

Kisebbségi nyelv érvényesítését a szlovákiai hivatali ügyintézés során nem a törvény, sokkal inkább a felkészületlenség akadályozza. Nincs egységes szakmai hivatali kisebbségi nyelvi terminológia, nincsenek megfelelő kétnyelvű formanyomtatványok, de nyelvileg kellőképpen képzett hivatali alkalmazottak sem.

Mindez május végétől megváltozhat. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hivatala ugyanis a hónap végétől kezdődően új projektet indít, amely a magyar-szlovák és a ruszin-szlovák hivatali kétnyelvűséget hivatott fejleszteni.

Ennek keretében a magyarok, illetve ruszinok lakta járások hivatali ügyintézői kapnak majd szakmai nyelvi képzést. Május végétől egy hónapon keresztül tart majd a magyar nyelvű képzés a vágsellyei, a galántai, a szenci, az érsekújvári, a komáromi és a dunaszerdahelyi járási hivatalban. Szeptemberben és októberben pedig mindez a rimaszombati és a rozsnyói járásban folytatódik.

A magyar nyelvi képzésen összesen 59 hivatali alkalmazott vesz részt.

A ruszin hivatali nyelvet fejlesztő képzésben, szintén ősszel, a mezőlaborci járási hivatal nyolc alkalmazottjával foglalkoznak majd. A magyar és a ruszin nyelvű képzés egyaránt a kommunikációt és a retorikát, a helyesírást, a fordítás módszertanát, valamint a kétnyelvű hivatali nyelv használatát hivatott fejleszteni.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos mérföldkőnek tartja a projektet. Úgy véli, hogy a nyelv nem jelenthet akadályt a hivatali ügyintézésben, mivel annak minden egyes állampolgárt szolgálnia kell. Emlékeztetett, noha a kisebbségi nyelvi jogok érvényesítése javuló tendenciákat mutat, a hivatali ügyintézésben az eltérő szakterminológia és a hiányzó kétnyelvű nyomtatványok mellett, továbbra is problémát jelent, hogy kevés a kisebbségek nyelvét is beszélő hivatalnok Szlovákiában. A nyelvi képzés így segíthet elhárítani az akadályokat az anyanyelvhasználati jogok érvényesítése útjából. „Ez a lépés segít ennek megvalósításában, remélem, hogy a jövőben az állami alkalmazottak ilyen jellegű képzése a többi tárca számára is természetessé válik” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A kisebbségi kormánybiztos hivatala a szlovák belügyminisztériummal, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karával, valamint az Eperjesi Egyetemmel is tárgyalt a képzés mechanizmusáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×