eur:
394.12
usd:
369.78
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Megnyitott a Bataclan a merénylet évfordulóján

Egyperces csenddel emlékezett szombat este Sting a tavaly november 13-i párizsi merényletek áldozataira koncertje kezdetén a Bataclan koncertteremben, ahol a 130 áldozat közül kilencvenen vesztették életüket.

A brit énekes koncertjével nyitott újra egy év után az egyik legrégebbi párizsi könnyűzenei szórakozóhely.

"Ma este két dolgot kell összeegyeztetnünk, először emlékeznünk kell azokra, akik életüket vesztették a támadásban, aztán az életet, a zenét kell ünnepelnünk ezen a legendás helyen" - mondta franciául a brit énekes, amikor színpadra lépett.

Az egyperces megemlékezést követően Fragile című számát énekelte el az áldozatok emlékére, amelyet a Message in a Bottle című sláger követett a közönség tapsvihara közepette. A sztár a Párizsban élő Ibrahim Maalouf trombitaművésszel lépett fel, aki a libanoni polgárháború elől menekült családjával Franciaországba.

Az 1500 férőhelyes, teljesen felújított koncertteremben az egy évvel ezelőtti terrortámadások mintegy négyszáz túlélője és az áldozatok hozzátartozói, hivatalos vendégek, köztük Audrey Azoulay kulturális miniszter és meghatott Sting-rajongók is helyet foglaltak. Többen könnyes szemmel fogadták az énekest.

A környékbeli utcákat jelentős rendőri készültséggel biztosította a párizsi prefektúra, a Bataclant csak a jeggyel rendelkező nézők közelíthették meg többszöri átvizsgálás után.

Az egyórás fellépés bevételét Sting az egy évvel ezelőtti merényletek túlélői által létrehozott egyesületeknek ajánlotta fel. A koncertről film készült, amelyet vasárnap este több csatorna is sugároz.

A Police egykori frontembere az első művész, aki fellépett a támadás óta a Bataclanban, amely Párizs egyik legrégebbi és legismertebb könnyűzenei koncertterme. A tulajdonosok az újranyitás előtt teljesen felújították a szórakozóhelyet.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be az épületbe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Manuel Valls francia miniszterelnök szombaton arra figyelmeztetett, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is jelentős egész Európában.

"Igen, a terrorizmus újra le fog csapni. De megvan bennünk az erő az ellenálláshoz és a győzelemhez. Mi, európaiak, le fogjuk győzni az iszlamista terrorizmust" - írta a kormányfő több európai lapban megjelent írásában.

Vasárnap délelőtt, a támadás egyéves évfordulóján Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester ellátogat a támadássorozat hat helyszínére, a Stade de France-hoz, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclanhoz, ahol emléktáblákat avatnak fel az áldozatok emlékére. A hozzátartozók kérésére az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangoznak el beszédek. Várhatóan több spontán megemlékezés is lesz a nap folyamán Párizsban.

Szombaton a köztársasági elnök fogadta a túlélőket, az áldozatok hozzátartozóit és a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegének az ügyben nyomozást végző vizsgálóbíróit.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×