INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

párizs

merénylet

terrorista szervezet

nyomozás

dzsihadista

Példátlanul hatalmas terroristacsoportra bukkantak a párizsi merényletek kapcsán

Példátlanul hatalmas terroristacsoportra bukkantak a párizsi merényletek kapcsán

InfoRádió / MTI

Francois Molins párizsi főügyész azt reméli, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolásának köszönhetően Irakban és Szíriában kézre kerülő dzsihadisták segítségével a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat minden sötét foltjára fény derülhet. Az ügyben eddig 15 embert helyeztek vád alá, a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le.

"Még mindig vannak sötét foltok az ügyben. Azt reméljük, hogy egyes emberek letartóztatása, ha hajlandóak együttműködni és beszélni, pozitív részletekkel szolgálhatnak és megadhatják a kulcsot újabb olvasatokhoz, hogy pontosan megértsük, mi is történt" - fogalmazott pénteken a főügyész a France Info hírrádióban. A tanúvallomások szerinte rávilágíthatnak a még körözés alatt állók szerepére, illetve a terrorkommandó szervezettségére és minden egyéb tevékenységére. Az ügyész jelezte, hogy még mindig nem világos, hogy a fegyvereket honnan szerezték be a terroristák.

A francia igazságszolgáltatás történetének egyik legjelentősebb, több mint 28 ezer jegyzőkönyvvel rendelkező nyomozásában eddig 15 embert gyanúsítottak meg

Franciaországban, Belgiumban és Törökországban.

"Egy példátlanul hatalmas terrorcsoporttal szembesültünk ebben az ügyben, a nyomozás során nagyon jelentős kapcsolódási pontok mutatkoznak a november 13-i merényletek és más franciaországi és belgiumi támadások között" - mondta Francois Molins.

2015. november 13-án miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.

Példátlanul hatalmas terroristacsoportra bukkantak a párizsi merényletek kapcsán

Több ügyben is előfordul a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud neve,

aki a párizsi kávéházi teraszok ellen végrehajtott merényletsorozatot vezethette és feltehetően az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusban amerikai katonák által meghiúsított merénylet megrendelője is volt. A terroristával a kommandósok a párizsi merényleteket követően egy rajtaütésben végeztek.

Az ügyész megerősítette, hogy az ügyben eljáró vizsgálóbíró az áldozatok hozzátartozóit októberben arról tájékoztatta, hogy a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le.

A merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot Párizsban tartják fogva.

A dzsihadistát decemberben Brüsszelben bíróság elé állítják,

amiért 2016 májusban rendőrökre lőtt a belga fővárosban, ahol a párizsi merényleteket követően négy hónapig bujkált. Salah Abdeslam jelezte, hogy szeretne jelen lenni a belgiumi perben, ezért Belgium és Franciaország között jelenleg egyeztetések folynak a férfi átszállításának körülményeiről.

A támadássorozat második évfordulóján, hétfőn Emmanuel Macron államfő a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak kíséretében ellátogat a merényletek valamennyi helyszínére.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018