eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Példátlanul hatalmas terroristacsoportra bukkantak a párizsi merényletek kapcsán

Példátlanul hatalmas terroristacsoportra bukkantak a párizsi merényletek kapcsán

Francois Molins párizsi főügyész azt reméli, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolásának köszönhetően Irakban és Szíriában kézre kerülő dzsihadisták segítségével a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat minden sötét foltjára fény derülhet. Az ügyben eddig 15 embert helyeztek vád alá, a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le.

"Még mindig vannak sötét foltok az ügyben. Azt reméljük, hogy egyes emberek letartóztatása, ha hajlandóak együttműködni és beszélni, pozitív részletekkel szolgálhatnak és megadhatják a kulcsot újabb olvasatokhoz, hogy pontosan megértsük, mi is történt" - fogalmazott pénteken a főügyész a France Info hírrádióban. A tanúvallomások szerinte rávilágíthatnak a még körözés alatt állók szerepére, illetve a terrorkommandó szervezettségére és minden egyéb tevékenységére. Az ügyész jelezte, hogy még mindig nem világos, hogy a fegyvereket honnan szerezték be a terroristák.

A francia igazságszolgáltatás történetének egyik legjelentősebb, több mint 28 ezer jegyzőkönyvvel rendelkező nyomozásában eddig 15 embert gyanúsítottak meg

Franciaországban, Belgiumban és Törökországban.

"Egy példátlanul hatalmas terrorcsoporttal szembesültünk ebben az ügyben, a nyomozás során nagyon jelentős kapcsolódási pontok mutatkoznak a november 13-i merényletek és más franciaországi és belgiumi támadások között" - mondta Francois Molins.

2015. november 13-án miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.

Példátlanul hatalmas terroristacsoportra bukkantak a párizsi merényletek kapcsán

Több ügyben is előfordul a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud neve,

aki a párizsi kávéházi teraszok ellen végrehajtott merényletsorozatot vezethette és feltehetően az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusban amerikai katonák által meghiúsított merénylet megrendelője is volt. A terroristával a kommandósok a párizsi merényleteket követően egy rajtaütésben végeztek.

Az ügyész megerősítette, hogy az ügyben eljáró vizsgálóbíró az áldozatok hozzátartozóit októberben arról tájékoztatta, hogy a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le.

A merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot Párizsban tartják fogva.

A dzsihadistát decemberben Brüsszelben bíróság elé állítják,

amiért 2016 májusban rendőrökre lőtt a belga fővárosban, ahol a párizsi merényleteket követően négy hónapig bujkált. Salah Abdeslam jelezte, hogy szeretne jelen lenni a belgiumi perben, ezért Belgium és Franciaország között jelenleg egyeztetések folynak a férfi átszállításának körülményeiről.

A támadássorozat második évfordulóján, hétfőn Emmanuel Macron államfő a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak kíséretében ellátogat a merényletek valamennyi helyszínére.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×