INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

donald trump

mexikói fal

nancy pelosi

költségvetési patthelyzet

beszéd

Washington, 2019. január 9. Chuck Schumer, New York-i szenátor, az amerikai szenátus demokrata párti frakciójának vezetője (b) és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke sajtótájékoztatót tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. január 8-án, Donald Trump amerikai elnöknek a nemzethez intézett televíziós beszéde után. Trump kitart a déli határok védelme mellett, és ehhez változatlanul 5,6 milliárd dollárt kér a törvényhozóktól. MTI/AP/Alex Brandon

Nem hatotta meg a demokratákat Trump drámai beszéde

Közvetlenül az amerikai néphez fordult a mexikói határfal ügyében Donald Trump. Az amerikai elnök így akart nyomást gyakorolni a kongresszusi demokratákra, hogy azok szabadítsanak fel pénzt a projektre – amiért cserébe azt ajánlja, hogy alkut köt velük a költségvetési patthelyzet feloldásáról.

Első ízben szólította meg Donald Trump a fehér házi Ovális Irodából az amerikai népet, és drámai szavakkal ecsetelte, hogy miért volt szükség erre.

Az elnök még jelöltként azért kampányolt, hogy falat húzzanak fel a mexikói határon, és ezzel akadályozzák a szerinte bűnözéshez vezető illegális migrációt.

Most arról beszélt, hogy válság van a határon, bár korábbi fenyegetését – miszerint szükségállapotot vezet be, hogy a Kongresszus megkerülésével építhessen falat vagy akadályt - nem váltotta valóra.

Trump 5,7 milliárd dollárt akar a projektre, de ehhez szüksége van a törvényhozás alsóházában többséget szerzett Demokrata Párt együttműködésére. Ők azonban, Nancy Pelosi házelnökkel az élükön, hevesen ellenzik az elképzelést és azt mondják: az elnök túszul ejtette a népet.

A vita miatt a felek nem tudnak megállapodni a szövetségi kormányzat „újraindításáról” – annak a patthelyzetnek a feloldásáról, amelynek nyomán a szövetségi ügynökségek negyede zárva tart és több százezer dolgozó nem kap fizetést.

Ez az amerikai történelem eddigi második leghosszabb költségvetési patthelyzete.

Trump nyolcperces beszédét a legtöbb országos tévéadó leadta, bár a tartalommal szembeni ellenkezés jeleként kommentárokat fűztek hozzá.

Ebben az elnök a demokratákat tette felelőssé a patthelyzetért, és

a határra térve „humanitárius válságról, a szív és a lélek válságáról” beszélt.

Az Amerikában eladott heroin 90 százaléka Mexikóból érkezik – fejtegette Trump, és azt mondta: a múltban a demokraták is támogatták fizikai határvédelmi létesítmények ötletét. 2006-ban az akkor még szenátor Barack Obama, Chuck Schumer, Hillary Clinton és Joe Biden is megszavazta egy 1100 kilométer hosszú határkerítésről szóló javaslatot – írta a BBC.

Trump ezek után, fokozva a drámai hatást, azt mondta: „hidegvérrel gyilkoltak meg amerikai állampolgárokat” illegális bevándorlók.

„Mennyi amerikai vérnek kell még kifolynia, mielőtt a Kongresszus elkezdi végezni a dolgát?”

– tette fel a kérdést.

Az elnök csütörtökön azzal akar további nyomatékot adni a szavainak, hogy ellátogat a mexikói határra.

Az elnök támogatói közben azzal népszerűsítették a tervet, hogy azt mondták: a demokraták hajlandóak külföldi segélyekről szavazni, de nem akarnak az amerikai néppel foglalkozni, továbbá, hogy az elnök csak az illegális bevándorlást és nem a legális migrációt ellenzi.

A demokraták egy keményhangú üzenetben vágtak vissza. Nancy Pelosi kongresszusi házelnök és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető is a költségvetési patthelyzet feloldását követelte Trumptól. Pelosi megjegyezte: az elnök saját maga generál válságot, mert a határon várakozó nők és gyerekek nem jelentenek fenyegetést. Schumer pedig azt mondta, hogy Trump szeszélyesen kormányoz.

Amerika jelképe a Szabadság-szobor és ne egy 10 méter magas fal legyen

– tette hozzá.

Ugyanakkor a BBC azt is megjegyezte: a demokraták úgy gondolják, a jelenlegi kerítés fejlett technológiával való megerősítése és a járőrözés fokozása elegendő biztonságot nyújt.

Közben a statisztikusok arra utalnak, hogy Trump eltúlozza a problémát: 2000-ben még másfélmillió illegális határátlépő volt, mostanra ez a negyedére esett le. Továbbá amerikai állampolgárok nagyobb arányban követnek el bűncselekményeket, mint az illegális bevándorlók.

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Kapcsolódó hang

190109 KUL1 - 1115 A határfalra vágyó Trump Szvetnik
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018