eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök (b) alelnöke, Mike Pence, a szenátus elnöke mellett nyilatkozik a republikánus szenátorok munkaebédje előtt az amerikai törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. január 9-én. Az amerikai kormányhivatalok egy részének tevékenysége december 22. óta szünetel, mert a törvényhozók nem tudtak megállapodni a kormányzat működését biztosító költségvetésben. Trump a költségvetésben ötmilliárd dollárt igényel a mexikói határon az illegális bevándorlás megakadályozására felépítendő védőfalra, ezt azonban a demokrata szenátorok nem akarják neki megadni.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

"Viszlát, nincs miről beszélni" - Trump faképnél hagyta a demokratákat

"Tiszta idővesztegetés" tárgyalni a kongresszus demokrata párti vezetőivel - írta Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, miután a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon felállt és otthagyta tárgyalópartnereit.

Az elnök a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel egyeztetett a részleges kormányzati leállás feloldásáról és az amerikai-mexikói határra tervezett falról. Ám amikor Nancy Pelosi házelnök ismét elutasította, hogy a demokraták pénzt szavazzanak meg a falépítésre, az elnök felállt és faképnél hagyta a demokratákat. Vele együtt távoztak a republikánus politikusok, köztük Mike Pence alelnök is.

"Az elnök egyszerűen felállt és kisétált"

- mondta a nagyon rövid találkozó után újságíróknak Chuck Schumer, a szenátus kisebbségi frakciójának vezetője.

Donald Trump - szintén a találkozó után közzétett Twitter-bejegyzésében - így fogalmazott: "megkérdeztem, hogy mi történik 30 nap múlva, ha most gyorsan újraindítjuk a dolgokat, akkor megszavazzák majd a határbiztonsági intézkedéseket, köztük a falat vagy acélkerítést? Nancy azt mondta, hogy nem. Én erre azt mondtam, hogy viszlát, nincs miről beszélni". Donald Trump ezt megelőzően a kongresszusban a szenátus republikánus politikusaival tárgyalt. "A pártunk nagyon egységes" - nyilatkozta utána. Kifejtette azt is, hogy a rendkívüli állapot kihirdetése nem került le a napirendről, és amennyiben a kongresszus nem szavazza meg a falépítésre kért pénzt, akkor elnöki rendelettel próbálja megindítani az építkezést. Mint mondta: "abszolút jogom van rá, hogy ha akarom, rendkívüli állapotot hirdessek".

Szerdán a 19. napjába lépett a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek részleges leállása. A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató még kedden este közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 51 százaléka az elnököt, 34 százalékuk pedig a kongresszus demokrata politikusait tette felelőssé a leállás elhúzódásáért. Egy héttel korábban a megkérdezettek 47 százaléka okolta az elnököt a kialakult helyzetért.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×