eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Brüsszel, 2016. október 12.Sir Julian King, a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős új brit biztos beszélget az Európai Bizottság heti ülése után tartott első sajtóértekezletén Brüsszelben 2016. október 12-én. Kinget azt követően jelölték a posztra, hogy Jonathan Hill, a pénzügyi szolgáltatások és piacok szabályozásáért, valamint a tőkepiaci unió megteremtéséért felelős brit EU-biztos lemondott posztjáról, miután június 23-án a kilépés támogatói győztek az Egyesült Királyság uniós tagságáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kolera és atomfegyver - az EU szerint álhíreket vetettek be az oroszok

Az Európai Unió biztonsági főnöke szerint hamis hírek terjesztésével Moszkva provokálta ki a kercsi hajóincidenst az ukrán flotta hajói és orosz határőrhajók között. Julian King szerint a dezinformációs kampány egy éve indult.

Hamis hírekkel ágyazott meg Moszkva annak az akciónak, amelynek eredményeképp lefoglalta a parányi ukrán hadiflotta három hajóját, amelyeknek egy kétoldalú egyezmény értelmében joguk lett volna áthaladni a Fekete-tengert az Azovi-tengertől elválasztó Kercsi-szoroson. Legalábbis ezt állítja az Európai Unió biztosa, aki a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős.

Julian King szerint

az oroszok azt állították, hogy az ukránok kolerával fertőzik a tengert, és hogy titkosszolgálatuk atomfegyvert próbált becsempészni az elcsatolt Krím-félszigetre.

„Ha azt gondolják, hogy a semmiből jött ez az incidens, akkor rosszul gondolják. A dezinformációs kampány már több, mint egy éve folyik, például az orosz média azt állította: az ukránok kotorják a tengerfenéket az Azovi-tengeren, hogy előkészítsék a terepet a NATO-flotta beköltözéséhez. Aztán a nyáron azt mondták, hogy az ukránok kolerával fertőzték meg a tengert” – emelte ki.

A kolerás hír valóban megjelent a Kremlhez lojális Life.ru portálon, viszont King azzal már nem foglalkozott, hogy a hivatalos TASZSZ és Ria hírügynökségek is cáfolták azt.

A biztos arról sem tett említést, amikor tavaly orosz halászok hajóját foglalták le az ukrán hatóságok. A tengerészeket elengedték, de a kapitányt még egy ideig a hajót tartották, miközben lassan megrohadt a szállítmány.

Az EU-illetékes, aki korábban Nagy-Britannia párizsi nagykövete volt, azt az álhírt is megemlítette, ami szerint az ukrán biztonsági szolgálat atombombát akart csempészni a Krím-félszigetre és felrobbantani az oroszok által a terület elcsatolása után épített hidat, ami összeköti a területet az orosz szárazfölddel.

A hídépítést éles és ellenséges bírálatok fogadták Ukrajnában, az építmény valóban a híd hosszára szűkítette le a Kercsi-szorost, ami lehetőséget ad az oroszoknak a hajóforgalom fékezésére.

Az Európai Unió a múlt héten egy „gyorsreagálású üzenőrendszert” hozott létre, amely azt hivatott segíteni, hogy az uniós tagállamok hamarabb felismerjék a dezinformációs kampányokat. Emellett 5 millió euróra növelték az ilyen kampányok elleni költségvetést.

King biztos hazája, Nagy-Britannia a Szkripal-ügy miatt Moszkvával különösen ellenséges viszonyt tart fenn, és a biztos azt mondta: a nagy technológiai cégeknek további lépéseket kell tenniük a hamis hírek kiiktatására.

Például szerinte

a Google-nak átláthatóvá kell tennie, hogyan működnek kereső-algoritmusai és hogyan sorolja be a találatok között a híreket.

„Ha bármilyen EU-s témát keresel a Google-ön, akkor biztos, hogy az első találatok között ott lesznek az orosz propagandamédia, a Sputnik és az RT cikkei” – mondta.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök a kercsi incidens után felszólította a NATO-országokat, hogy küldjenek hadihajókat az Azovi-tengerre. Az Egyesült Államok annyit közölt, hogy egyik hajóját a közeli térségbe, a Fekete-tengerre küldi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×