eur:
394.04
usd:
369.56
bux:
65660.95
2024. április 23. kedd Béla
A francia lobogót lengeti egy láthatósági mellényt viselő tiltakozó égő úttorlasznál az üzemanyagadó tervezett emelését ellenző tüntetésen a Champs-Elysées sugárúton Párizsban 2018. november 24-én. Országszerte csaknem 81 ezren vonultak utcákra békés tüntetéseken, a fővárosban 8 ezren tiltakoztak az erőszakossá fajult megmozduláson.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Felkelésre utaló helyzetről beszélnek a francia politikusok

Tovább radikalizálódhat Franciaországban a sárga mellényesek mozgalma, amelyet egy friss felmérés szerint immár a lakosság 84 százaléka támogat.

A kialakult hangulat kapcsán több vezető politikus „felkelésre utaló” helyzetről beszél, miközben a sárga mellényesek szombaton ismét Párizsba készülnek. Emmanuel Macron kedden egyórás beszédben reflektált az üzemanyagadó emelése következtében kialakult helyzetre.

Kormánypárti körökben arra számítottak, hogy az államfőnek sikerül lecsillapítania a kedélyeket és főleg elfogadtatni a lakosságot sújtó újabb, az ökológiai átmenet jegyében bevezetett üzemanyagadót. Elemzők és ellenzéki politikusok szerint azonban a beszéd éppen az ellenkező hatást érte el: az elnök olajat öntött a tűzre. Az államfői megnyilvánulás lényege mindenesetre az volt, hogy

az adóemelések folytatódnak, de azokat „több pedagógiával” fogja a kormány a lakosságnak elmagyarázni.

Egy a beszéd elhangzását követő felmérés szerint a lakosság 76 százaléka úgy vélte, az államfő nem válaszolt érdemben az embereket foglalkoztató problémákra. De ennél is beszédesebb annak a szerdán közzétett közvéleménykutatásnak az eredménye, amely azt mutatja, hogy a sárga mellényesek követeléseit immár a franciák 84 százaléka támogatja, ami 7 százalékkal magasabb a november 22-én mért szinthez képest.

A sárga mellényesek egyébként durvább tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mondván, úgy tűnik, a kormány csak az erőből ért.

Ezt a következtetést az Indiai-óceánon fekvő, „tengerentúli megyének” számító Réunion-szigetén zajló eseményekből vonták le, az ottani sárga mellényesek több napig tartó kemény tiltakozásait követően ugyanis a prefektus két évre befagyasztotta az üzemanyagárakat. Lényegében hasonló gesztust várnak az „európai” Franciaországban is az elégedetlenkedők, és ehhez minden eszközt bevetnek.

Az elmúlt napokban a sárga mellényesek traffipaxok százait tették működésképtelenné, több településen befalazták a helyi adóhivatalok bejáratait, miközben az ország számos pontján jelenleg is zajlanak az útlezárások és a forgalomlassítások, szombatra pedig újabb tiltakozást szerveznek Párizsban.

Az események kapcsán persze vezető politikusok is sorra nyilatkoznak, közülük talán Segolene Royal egykori szocialista államfőjelölt volt a legkarakánabb, úgy vélve,

Emmanuel Macron valójában „zűrzavart kelt az országban”.

A politikusasszony azt mondta, igazságtalan az átlagemberekkel fizettetni meg az ökológiai átmenetet, miközben a leggazdagabbak által használt repülőgépek, hajók vagy jachtok üzemanyagát semmilyen adó sem terheli. Más elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy januárban nem csak az üzemanyagadó újabb emelésére kerül sor, hanem az áram ára is drágulni fog, szintén a kormány által meghirdetett ökológiai átmenet következtében. Márpedig úgy politikusok, mint szakértők azt hangsúlyozzák: nem lehet a lakosságot büntetve környezetet védeni, mert az emberek e politika ellen fognak fordulni.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×