eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők egy égő barikád körül a párizsi Champs-Elysées sugárút közelében 2018. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Párizs: lépett az elnök a zavargások miatt

Emmanuel Macron rendkívüli kormányülést hívott össze vasárnapra az üzemanyagadó emelése ellen tüntető sárga mellényesek megmozdulásait kísérő, egyre erőszakosabb zavargások miatt.

Előtte délelőtt a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcstalálkozójáról hazaérve egyenesen a zavargások egyik központi színhelyére, a Diadalívhez ment.

Szombat este több rendőrségi szakszervezet rendkívüli állapot kihirdetését kérte, ugyanis csatatérre emlékeztetett szombat késő este Párizs belvárosának legelegánsabb része a sárgamellényesek harmadik tiltakozónapja után. A prefektúra vasárnap reggeli összesítése szerint a zavargásokban 133-an megsérültek, köztük 23 rendőr. A hivatalos tájékoztatás szerint 412 embert előállították, és közülük 378-at őrizetbe is vettek.

Emmanuel Macron francia elnök rendőrökkel beszélget a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga mellényesek zavargásba torkolló tüntetése utáni napon a párizsi Diadalívnél 2018. december 2-án. Párizs belvárosának legelegánsabb részében a tüntetők autókat gyújtottak fel, épületeket rongáltak meg, kirakatokat fosztottak ki és utcakövekből emeltek barikádokat.
MTI/EPA/Etienne Laurent
Emmanuel Macron francia elnök rendőrökkel beszélget a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga mellényesek zavargásba torkolló tüntetése utáni napon a párizsi Diadalívnél 2018. december 2-án. Párizs belvárosának legelegánsabb részében a tüntetők autókat gyújtottak fel, épületeket rongáltak meg, kirakatokat fosztottak ki és utcakövekből emeltek barikádokat. MTI/EPA/Etienne Laurent

Christophe Castaner belügyminiszter jelezte: kész minden lehetőséget megvizsgálni. A minisztérium adatai szerint szombaton országszerte 136 ezren tüntettek a sárgamellényesek felhívására.

A helyzet miatt Edouard Philippe miniszterelnök nem utazik el az ENSZ katowicei klíma-csúcsértekezletére. A vendéglátóipar és a kereskedelem vezetői azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, hogy "állítsa helyre a gazdaság működésének kedvező légkört", tartva attól például, hogy a zavargások miatt jelentősen visszaesik a karácsonyi forgalom.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×