INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

iszlám

radikális

csehország

szlovákia

terror

Áttért az iszlámra és bombát akart gyártani

Áttért az iszlámra és bombát akart gyártani

Egy 25 éves szentmihályfai fiatalról van szó, akit a hétvégén vettek őrizetbe a cseh hatóságok terrortámadás előkészítésének gyanújával.

Nyilatkozatot tett közzé a szlovák titkosrendőrség azzal a szlovákiai radikális iszlamistával kapcsolatban, akit a hét végén vettek őrizetbe a cseh hatóságok. A szlovák állampolgárt terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt tartóztatták le.

Abdul Rahman, vagyis Dominik K. 25 éves, és a kelet-szlovákiai Szentmihályfáról származik.

Négy éve költözött Prágába, hogy munkát találjon, ott áttért a muzulmán hitre. A cseh rendőrség szerint pokolgépet akart készíteni és merényletet elkövetni, mert

a lakásában tartott házkutatás során különféle vegyi anyagokat és pokolgép készítéséhez szükséges leírást találtak.

A rendőrök arról szóló írásokra is rábukkantak, hogyan lehet a bombát a testhez vagy egy gépkocsihoz erősíteni. A szlovák férfi az első gyanúsított, akit iszlamista terrorakció előkészítésével gyanúsítanak Csehországban.

Az eset súlyosságára és a megnövekedett érdeklődésre tekintettel a szlovák titkosrendőrség szokásától eltérően nyilatkozatot tett közzé az ügyben. A terrorellenes harc, illetve a szélsőségesség terjesztése elleni küzdelem nevében folytatott hírszerző tevékenység során a titkosrendőrség azonosította az őrizetbe vett személy gyanús magatartását és vallási radikalizálódását.

A fiatal a közösségi oldalon nyugtalanító üzeneteket osztott meg, például egy fényképet, amelyen a következő felirat szerepelt:

„A miénk lesz ez az ország, és nem lesz benne mindenki számára hely!”

Miután a fiatalember áttért az iszlám hitre, gyakran mutatkozott katonai egyenruhában, felemelt jobb mutatóujjal, amellyel az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai az odaadásukat fejezik ki. A rendőrség meggyőződése, hogy radikális iszlamistáról van szó, akinek azért indítványozták az előzetes letartóztatását, mert

fennáll a veszélye, hogy a dzsihád nevében megvalósítja a tervezett terrortámadást.

A letartóztatása után a férfi azt állította, hogy minden, amit a rendőrök a lakásában találtak, tűzijátékok készítéséhez kellett szilveszterre. A cseh rendőrség szerint sántít a magyarázat, a muzulmánok ugyanis nem ünneplik az újévet.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018