INFORÁDIÓ 
2019. július 22. hétfő
Magdolna

serena williams

tenisz

bojkott

New York, 2018. szeptember 9. Az amerikai Serena Williams (j) pályabírókkal vitatkozik a japán Oszaka Naomi ellen játszott mérkőzésen, az amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjében a New York-i Flushing Meadowsban 2018. szeptember 8-án. (MTI/EPA/John G. Mabanglo)  *** Local Caption *** 53000073

Rettegnek a teniszbírók a Serena Williams-botrány után

Újabb cikkünk a témában:

Serena Williams meccseinek bojkottjára készülhetnek a teniszbírók. A döntnökök úgy érzik, hogy a különböző szervezetek nem védték meg őket az amerikai bajnokság döntőjében kirobbant botrányos veszekedés után.

A világsajtóban, a közösségi médiában és a különböző aktivisták blogjain továbbra is téma a múlt hétvégi US Open női teniszdöntőjében kirobbant botrány.

Serena Williams, a hazaiak favoritja tolvajnak és hazugnak titulálta a meccset vezető bírót, aki egy ellentmondásos szabályt betű szerint alkalmazva pontot vett el tőle. Még az is elhangzott a sztár szájából, hogy

a portugál bíró többet nem vezetheti a meccseket „az ő pályáján”.

A helyzet annyira feszültté vált, hogy Serena menet közben az ütőjét is széttörte és három büntetőpont után már egy gémre is megbüntették és rövidesen elvesztette a meccset a pazar módon játszó és rá idoljaként tekintő japán Naomi Oszaka ellen.

Serena azonban nemcsak igazságtalan magatartással, hanem szexizmussal is megvádolta Carlos Ramos bírót, amiért más bírók szerinte nem büntetnek úgy férfijátékosokat a megjegyzéseiért, mint őt, aki egyben a nők jogaiért is harcol.

"Kirúgták már a bírót?"

Több kommentátor is letámadta a bírókat, mert úgy érzik, hogy a nőknek és különösen a színesbőrű nőknek nem hagyják kifejezni az érzelmeiket.

A Cut nevű oldal cikke például így indul: „Nem érdekelnek az olyan teniszszabályok, amelyeknek megsértésével Serena Williamst vádolják... ezeket egy olyan sportnak írták, amelyet a Williams-nővérek érkezéséig fehér sportolók domináltak, szabályok, amelyeket fehér férfiak gyakran és látványosan megsértettek”.

A cikkíró szerint

"ebben a sportban eredetileg nem akartak olyan embereket, akik úgy néznek ki és úgy fejezik ki magukat, mint Serena."

A Twitteren rövid időn belül feltűnt egy Kirúgták-e már a bírót nevű felhasználó, aki méginkább olajat öntött a tűzre az identitáspolitikával.

Megosztják a teniszvilágot a történtek

A legendás Martina Navratilova, akit nem lehet azzal vádolni, hogy „bigott konzervatív” lenne, mivel maga is szót emel a nők jogaiért és nyíltan vállalja homoszexualitását, egy hosszú cikkben bírálta Williamst.

A vezető bírók közben arra készülnek, hogy szakszervezetet hoznak létre – részben azért, mert a jelenlegi szabályok szerint nem nyilatkozhatnak a médiának – és így most sem tudták megvédeni magukat. Sértettségüket csak fokozta, hogy több sportági szervezet Williamst méltatta – az amerikai szövetség vezetője például „igazi bajnoknak” és „példaképnek” nevezte a magából kikelt Williamst, miközben legyőzője, Osaka könnyeivel küszködött mellette az ünneplés helyett.

A Nemzetközi Teniszszövetség, az ITF végül a bíró oldalára állva azt nyilatkozta, hogy döntései megfeleltek a vonatkozó szabályoknak, „mindig professzionálisan és becsületesen” lépett fel. A londoni Times című lap szerint azonban sok bíró úgy tartja, hogy „a farkasok elé vetették, pedig csak a munkáját végezte és nem hagyta, hogy abúzálják”.

Richard Ings, nyugdíjbavonult bíró például azt mondta: volt kollégái rettegnek, hogy ők lehetnek „a következő Ramos” és úgy érzik, hogy a szakszövetségek magukra hagyták őket.

Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018