eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Washington, 2018. július 17.Donald Trump amerikai elnök megbeszélésen vesz részt törvényhozókkal a washingtoni Fehér Házban 2018. július 17-én, a Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott kétoldalú találkozójának másnapján. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trump irtózik a NAFTA névtől

Új kereskedelmi megállapodást jelentett be az Egyesült Államok és Mexikó között Donald Trump. Az amerikai elnök közölte: kerülni akarja az általa bírált korábbi szabadkereskedelmi megállapodás, a NAFTA nevének használatát.

Miközben a washingtoni és részben a globális média is Donald Trump érzékelten reakciójával van elfoglalva az őt keményen bíráló John McCain republikánus szenátor halála után, az elnök újabb lépést tett protekcionista politikája megvalósítása felé.

A kampányában a szabadkereskedelmet – vagy legalábbis annak az Egyesült Államokra káros jelenségeit – élesen bíráló Trump közelebb került a NAFTA, az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény lebontása felé.

A mechanizmusban Kanadával és Mexikóval együtt vesz részt az Egyesült Államok.

Trump most közölte: új alkura jutott a déli szomszéddal és reméli, az idővel felváltja a NAFTA-t. Ennek nevét azonban „az Amerika számára hátrányos áthallások miatt” nem akarja használni – mondta.

Trump most felszólította a harmadik NAFTA-tagot, Kanadát – amely miniszterelnökével, Justin Trudeau-val kifejezetten rossz a viszonya – hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Kanada autóexportját amerikai védővámokkal sújthatják, ha ezt nem teszi meg – figyelmeztetett az elnök.

A Trump-kormányzat egyik kiemelt célja a 24 éve érvényben lévő szabadkereskedelmi szerződés újratárgyalása. Tudósítók viszont megjegyzik, hogy a mostani alku ellenére még sok tennivaló van. Nem világos továbbá, hogy Mexikó aláír-e bármit is, aminek Kanada nem részese. Ezen kívül az új alkut jóvá kell hagynia az amerikai Kongresszusnak is, amely a közelgő választások után nem biztos, hogy Trump támogatóival lesz tele.

Az egykori üzletember Trump a 2016-os választási kampányban folyamatosan ágált a NAFTA ellen, mert az lehetővé tette, hogy az amerikai gyártók Mexikóba tegyék át üzemeiket azaz olcsóbb mexikói munkásokra cseréljék le amerikai dolgozóikat.

Washington már egy éve tárgyalt Mexikóval, miközben Kanada néhány héttel ezelőtt távozott a tárgyalóasztaltól.

Hétfőn Trump a Fehér Ház Ovális Irodájába invitált újságírókat és ott a kihangosított telefonon folytatott beszélgetést Enrique Pena Nieto mexikói kormányfővel. A két elnök köszönetet mondott egymásnak és azt mondta, hogy mind az amerikai, mint a mexikói munkások jól járhatnak az elvi megegyezéssel. Trump „hihetlenül jónak” és a NAFTA-nál „sokkal igazságosabbnak” nevezte a feltételeket és azt mondta, azt Amerikai-Mexikói Kereskedelmi Megállapodásnak kell nevezni. „Megszabadulunk a NAFTA névtől, mert az sokat ártott Amerikának” – mondta.

Az alku összes részlete egyelőre nem ismert, de hétfőn annyi kiderült: arról van szó, egy Mexikóban összeszerelt autó mennyi részét kell az Egyesült Államokban gyártani ahhoz, hogy ne sújtsák amerikai behozatali vámmal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×