INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

németország

vallás

állam

vita

horst seehofer

München, 2018. március 13.Horst Seehofer leköszönő bajor miniszterelnök, a német tartományt kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az általa vezetett utolsó kormányülést követő sajtótájékoztatón a müncheni kormányépületben 2018. március 13-án. Seehofer a következő napon az Angela Merkel kancellár vezette új szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását. (MTI/EPA/Lukas Barth)

Társadalmi vita indulhat az állam és a vallás kapcsolatáról Németországban

A német belügyminiszter a nagyszabású bevándorlásra utalva társadalmi vitát szorgalmazott a vallás és az állam viszonyáról, illetve a vallás jelenlegi szerepéről Németországban. Horst Seehofer szerint a némettől eltérő kultúrkörből származó migránsok megjelenése komoly kihívást jelent a lakosság számára.

A bajor tartományi miniszterelnök néhány hónappal ezelőtt elrendelte, hogy az állami hivatalokban ki kell függeszteni a keresztet. Markus Söder döntése országos felháborodást váltott ki, a bírálatot a legtöbben az állam és az egyház törvénybe iktatott különválasztására alapították.

Most az ugyancsak kereszténypárti belügyminiszter más oldalról közelítve a témához, egy újságcikkben

társadalmi vitát sürgetett a vallás és az állam viszonyáról.

Horst Seehofer kifejtette, a némettől eltérő kultúrkörből érkező migránsok saját hitük szerint ápolják vallásukat, és új környezetbe kerülve ez kihívást jelent mind az ő, mind pedig a befogadók számára.

A belügyminiszter szerint sokáig idejét múltnak számított az a vélemény, hogy a vallási fanatizmusban a társadalmi együttélést fenyegető robbanóerő rejlik, de már az egykori Jugoszlávia széteséséből eredő polgárháborúk is bebizonyították, hogy az etnikai különbségek mellett a vallási alapú kulturális különbségek jelentősége is egyre nagyobb.

Horst Seehofer a múltra visszapillantva, emlékeztetett arra, hogy Németország történetében is felszínre tört a vallásban rejtőző könyörtelenség és intolerancia, ezért ismét szükség van a vallás szerepének, valamint annak meghatározására is, hogy miként lehet biztosítani a békés egymás mellett élést a vallásilag és világnézetileg mind jobban összetett társadalomban.

Ezt a vitát – úgymond – egészséges önbizalommal, de a más felekezetek és világnézeti felfogások iránti tisztelettel kell folytatni – írta cikkében a belügyminiszter, azonban leszögezte azt is, hogy a német alkotmány ugyan mindenki számára biztosítja hitének szabad gyakorlását, de ez senkit sem ment fel az alkotmányba foglalt törvények betartása alól.

Nyitókép: LUKAS BARTH
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018