eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Hídról és pálinkáról döntöttek Pozsonyban

Csak saját gyümölcsből és csak saját fogyasztásra ugyan, de zöld utat kapott a szlovák kormánytól a házi pálinkafőzés.

A kormány jóváhagyta a Híd javaslatát, amely szerint az emberek ezentúl főzhetnének a maguk termesztette gyümölcsből pálinkát, ha azt csak saját fogyasztásra főzik, és közben betartják a törvény által előírt feltételeket.

A kabinet jóváhagyta az Ipoly-híd építéséről szóló javaslatot is, és szerződést akar kötni a magyar kormánnyal.

Annak ellenére, hogy Szlovákiában – akárcsak a környező országokban – nagy hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, ez a tevékenység jelenleg még törvényellenesnek számít. A javaslat előterjesztői a jelenleg érvényben lévő jogszabályt nem tartották elegendőnek, mivel sokan az egyértelmű tiltás és a büntetések ellenére is nagy mennyiségű pálinka készült otthon a pincékben vagy a kerti fészerben.

A kormánypárti Híd képviselőinek javaslata meghatározza, hogy a magán használatra főzött pálinka milyen feltételek mellett készülhet a jövőben. Ezek egyik követelmény, hogy kizárólag a 18. életévét betöltött személy főzhetne ki gyümölcspárlatot, és szigorúan csak saját fogyasztásra, az értékesítést büntetnék.

Kizárólag az otthon megtermelt gyümölcsből lehet majd pálinkát főzni, erre a célra gyümölcs vásárlását nem engedélyezné a tervezett jogszabály. A pálinka mennyiségét is meghatározták: háztartásonként évente legfeljebb 25 liter 100 százalékos alkohol állítható elő, amely 50 liter 50 fokos házipálinkának megfelelő mennyiség. Az indítvány értelmében az otthoni előállításhoz elengedhetetlen a szeszfőzésre alkalmas eszköz bejelentése és az adókötelezettségek teljesítése.

A szlovák kormány arra a határon átnyúló pályázatra is rábólintott, amelynek köszönhetően

megépülhet a második világháborúban felrobbantott híd a szlovákiai Ipolyvarbót és a magyarországi Őrhalom között.

A szlovák közlekedési tárca szerint a két falu közötti Ipoly-híd megépítése támogatja a két ország együttműködését, hozzájárul az idegenforgalom fellendüléséhez, megkönnyíti a közlekedést, illetve segíti a határ menti régiók fejlődését. A hídépítést az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország 2014-2020 együttműködési program, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és Besztercebánya megye önkormányzata támogatja.

Lőrincz Mária, a Középső-Ipoly Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a magyar oldalon mintegy egy kilométer utat kell építeni a hídig, Ipolyvarbót viszont mindössze egy 40 méteres szakasszal csatlakoztatják a főúthoz. A közúti hidat a 3,5 tonnánál könnyebb járművek használhatják majd. Az építés a tervek szerint jövő szeptemberben kezdődhet el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×