INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

milos zeman

andrej babis

tüntetés

Prága, 2018. április 9.Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök és kormánya lemondását követelik tüntetők Prága belvárosában 2018. április 9-én. Babist azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, s ezért büntetőeljárást indított ellene. Prágában, Brünnben és a nagyobb városokban a többezres, a kisebb városokban pedig néhány száz főből álló tömeg követelte Babis és kormánya távozását. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Tüntetések övezik Babiš másodszori kinevezését

Miloš Zeman cseh államfő másodszor is kinevezte miniszterelnöknek az ANO mozgalom elnökét, Andrej Babišt. Tegnap este több csehországi városban is ezrek tüntettek egy ilyen összetételű, Babiš vezette kormány megalakulása ellen.

Miloš Zeman cseh államfő ma annak feltétele nélkül is kinevezte Andrej Babišt miniszterelnökké, hogy többséget szerzett volna a cseh képviselőházban. Állítólag a korábbiakkal ellentétben azért nem követeli ezt meg tőle, hogy minél hamarabb megalakulhasson a kormány, Babiš pedig még az előtt felállítaná kabinetjét, hogy a cseh törvényhozás nyári szünetre vonul.

„Úgy terveztük, hogy július 11-én szavazhassunk a kormánnyal szembeni bizalomról”

– árulta el Babiš.

Tegnap este több ezer ember tüntetett Prágában és a nagyobb csehországi városokban az ellen, hogy az államfő újra Andrej Babišt nevezze ki kormányfővé, illetve hogy a tervezett új koalíciós kormány a kommunista párt támogatásával szerezzen bizalmat a parlamentben.

A "Millió pillanat a demokráciáért" nevű polgári csoport szervezte a tüntetést, amely már korábban is az élére állt a hasonló megmozdulásoknak, s amely hónapok óta gyűjti a petíciós aláírásokat, Babiš távozását követelve. Az íveket eddig már 250 ezren írták alá, a cél az, hogy meglegyen az egymillió aláírás.

Becslések szerint Prágában 15-20 ezren gyűltek össze kedden este,

a vidéki városokban ennél meglehetősen kisebbek voltak a tüntetések. A felszólalók, köztük politikusok, közéleti személyiségek és publicisták mindenekelőtt Babiš és Zeman-ellenes bírálatokat fogalmaztak meg, de a kommunistákat sem kímélték, és

azt állították, hogy az új Babiš-kormány megalakulásával veszélybe kerülhet a demokrácia.

Jiří Dientsbier, a Cseh Szociáldemokrata Párt szenátora, akinek pártja kormánykoalícióra készül az ANO-val, azt mondta, Babiš kinevezése miniszterelnöknek nincs összhangban az európai uniós jogállam elveivel. „A rendőrség, az ügyészség és talán bizonyos mértékig a bíróságok potenciális befolyásolása fenyeget az eljárás alatt álló miniszterelnök részéről” – mondta Jiří Dientsbier, a Cseh Szociáldemokrata Párt szenátora.

Nyitókép: MARTIN DIVISEK
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018