eur:
394.32
usd:
370.38
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Rakka, 2017. október 19.Az Egyesült Államok vezette szövetségesek által támogatott arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresei a kelet-szíriai Rakka belvárosában 2017. október 18-án, miután előző nap visszafoglalták a várost az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől. Az SDF június 6-án indította meg a Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromát, amelyben 3250 ember, köztük legalább 1130 civil vesztette életét. (MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef)
Nyitókép: Juszef Rabi Juszef

Súlyos vádak érték az Iszlám Állam ellen vonuló koalíciót

Válogatás nélkül bombáztak és nem próbálták elkerülni a civil áldozatokat – ezzel vádolta meg az Iszlám Állam ellen fellépő koalíciót egy jogvédő szervezet. Az Amnesty International szerint a vietnami háború óta nem lőttek ki annyi lövedéket, mint a dzsihadisták fővárosára, Rakkára.

Súlyos váddal illeték az Iszlám Állam ellen Szíriában harcoló koalíciót: sokkoló módon sok polgári lakost öltek meg a dzsihadisták által uralt Rakka ostroma közben.

Az Amnesty International friss jelentése ellentmond az amerikai, a brit és a francia állításoknak,

hogy precíziós fegyverekkel támadták a lakóházak között megbújó fegyvereseket. A jogvédő szervezet 112 beszélgetés és 42 célpont meglátogatása után állította össze az anyagot.

A négy hónapon át tartó offenzíva közben rommá lőtték a várost.

„A helyszínen történt vizsgálódás és a háborúra jellemző pusztítás miatt nem állja meg a helyét a koalíció állítása, miszerint minimális polgári áldozattal járó, precíziós bombakampányt folytattak volna” – mondta Donatella Rovera, az Amnesty vezető válságszakértője. Az aktivista egy magasrangú amerikai katonai illetékest idézett, aki elismerte, hogy

„Rakkára több tűzérségi lövedéket lőttek ki, mint a Vietnámi háború óta bármilyen városra bármikor”.

Még mindig nem tudni pontosan, hány polgári áldozata volt Rakka felszabadításának és a dzsihadisták elüldözésének, azért sem, mert sok holttest még mindig a romok alatt fekszik. Az Amnesty szemtanúkkal folytatott beszélgetésekre alapozza vádjait, amelyek szerint nem igaz, hogy a koalíció körültekintően eljárva, nem vett volna célba civil lakóházakat.

Helybeliek beszámolója szerint annak ellenére lőtték rommá a házaikat, hogy nem voltak bent vagy a közelben dzsihadista harcosok. „Akik bent maradtak, meghaltak. Akik megpróbáltak elszaladni, meghaltak. Nem volt pénzünk embercsempészeket fogadni, csapdában voltunk” – idézi az Amnesty Munira Hasis helyi lakost.

Munira 18 családtagját vesztette el, kilencen egy koalíciós légicsapásban haltak meg, heten, akkor, amikor az Iszlám Állam által aláaknázott úton próbáltak menekülni. Ketten pedig egy aknatámadásban, amelyet az ostromlók soraiban harcoló Szíriai Demokratikus Erőknek tulajdonítanak. Volt olyan, házról házra menekülő család, amely többször is átélt légitámadást.

Romos épületek Rakkában 2017. október 23-án. Az észak-szíriai várost az előző nap szabadították fel a kurd és arab milíciák alkotta szíriai ellenzéki ernyőszervezet harcosai az Iszlám Állam uralma alól. (MTI/EPA/Juszef Rabih Juszef)
Romos épületek Rakkában 2017. október 23-án. Az észak-szíriai várost az előző nap szabadították fel a kurd és arab milíciák alkotta szíriai ellenzéki ernyőszervezet harcosai az Iszlám Állam uralma alól. (MTI/EPA/Juszef Rabih Juszef)

„Azt hittük, hogy a Daest támadó erők tudják a dolgukat, őket támadják majd csak és békén hagyják a civileket. Naívak voltunk.” – mondta Rasa Badran, akinek 39 rokona és 10 szomszédja halt meg az ostromban.

Az Independent című lap helyszínen járt riportere azt írta, hogy a rakkai pusztítás semmi máshoz nem mérhető. Az utcák csak nyomvonalak, amelyeket törmelékkupacok öveznek.

Moszulban, Damaszkuszban és Aleppóban is vannak romos kerületek, de itt az egész város eltűnt.

Az amerikai hadsereg azt állítja, hogy alapos hírszerzői munkát végeztek a célpontok összeállításánál és csak feltételezés a válogatás nélküli bombázásokról szóló állítás.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×