eur:
393.3
usd:
367.94
bux:
65897.55
2024. április 24. szerda György

Nagy vereséget szenvedett az Iszlám Állam

Kiszorította a szíriai kormányhadsereg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit a Damaszkusztól délre fekvő al-Hadzsár el-Aszuád körzetből - jelentette a szíriai állami televízió.

A szíriai hadsereg győzelmet hirdetett a fővárosban. Ali Majhúb tábornok közlése szerint "Damaszkusz és környéke, illetve a fővárost övező vidék a falvakkal együtt teljességgel biztonságosak", s mentesek a szélsőségesek jelenlététől. A tévében közvetített főparancsnoksági bejelentés kiemelte, hogy a kormányerők folytatni fogják a harcot a terrorizmussal szemben Szíria más térségeiben.

A szíriai hadsereg és szövetségesei hetek óta harcolnak az Iszlám Állam kezén lévő al-Hadzsár el-Aszuád-i kis beékelődés és a szomszédos Jarmúk palesztin menekülttábor visszafoglalásáért, a főváros melletti utolsó területért, amely még nincs a kormányerők kezén.

Korábban a szíriai állami televízió bejelentette, hogy vasárnap délután rövid fegyverszünet lépett életbe hétfőig, hogy kimenekíthessék a dzsihadistákat és a családtagjaikat, ami az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint hétfőn be is fejeződött.

"Az IÁ mintegy 1600 harcosát és polgári személyeket menekítettek ki vasárnaptól hétfőig, 32 busszal. (...) A szíriai erők behatoltak Jarmúk palesztin menekülttáborba, ahol átfésülési műveleteket hajtanak végre, miután felszabadították Tadamún, Kadam és al-Hadzsár el-Aszuád városnegyedeket" - közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

Bahrám Kászemi, az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn bejelentette, hogy Irán addig nem vonul ki Szíriából, amíg Damaszkusznak szüksége van a támogatására, és amíg az országban terroristák tartózkodnak.

"Amíg fennáll a terrorizmus veszélye, és a damaszkuszi kormány érvényben tartja felkérését a jelenlétünkre, Irán Szíriában marad" - jelentette ki Kászemi. "Azoknak kell távozniuk az országból, akik a szíriai kormány engedélye nélkül tartózkodnak ott" - tette hozzá.

A szíriai konfliktus kezdete - 2011 kezdete - óta Irán széles körű segítséget nyújtott a damaszkuszi kormánynak. Iráni katonák, közöttük az Iszlám Forradalmi Gárda nevű elitegység tagjai a szíriai kormány meghívására tartózkodnak az országban, hogy segítsék Bassár el-Aszad rendszerét a terrorizmus elleni harcban (Damaszkusz a kormány fegyveres ellenzékét is terroristaként emlegeti).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×