eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd

Újabb bírálat érte a családi pótlékról szóló osztrák törvényt

Szlovákia nem ért egyet azzal az osztrák törvényjavaslattal, amely szerint kevesebb családi pótlékot kapnak majd azok az osztrák munkavállalók, akiknek családja a határon túl él. A Bécsben vendégeskedő Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök szerint az osztrák jogszabály nincs összhangban az uniós törvényekkel.

Pozsony bírálja azt az osztrák törvényjavaslatot, mely szerint az Ausztriában dolgozó, külföldi szülőknek juttatott családi pótléknak arányosnak kell lennie a saját országuk megélhetési költségeivel. „Ha valaki ugyanolyan összegű társadalombiztosítási járulékokat és adókat fizet az adott országban, mint a helyi lakosok, akkor ugyanazokat a szociális kedvezményeket is kell élveznie” – hangsúlyozta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, miután találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral Bécsben.

A szlovák kormányfő szerint a juttatásokról szóló törvénymódosítás

nem biztos, hogy teljesen összhangban van az Európai Unió jogrendjével.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja az osztrák kormány nézőpontját. A következő hetekben a pozsonyi osztrák nagykövet részletesen is tájékoztatni fogja a szlovák kormányt az új támogatási rendszerről. „Több információra van szükségünk ahhoz, hogy véglegesen állást tudjunk foglalni” – mondta Pellegrini.

Sebastian Kurz a sajtótájékoztatón elutasította a vádat, hogy az osztrák törvény diszkriminatív lenne.

„Ha egy szlovák Ausztriában dolgozik és a gyerekei is Ausztriában élnek, ugyanakkora összegű családi pótlékot kap, mint bármelyik másik osztrák, cseh, vagy dán dolgozó” – szögezte le a kancellár.

A szlovák kormányhivatal közleménye szerint a két ország közötti kapcsolatokról, valamint az uniós elnökséget július 1-jén átvevő Ausztria elnökségi programjáról is tárgyaltak a felek. Pellegrini tájékoztatta osztrák tárgyalópartnerét Szlovákia prioritásairól, amelyeket a V4-es elnökség során a legfontosabbnak tartanak majd. Szlovákia a V4-ek elnöki posztját július 1-jén veszi át, egy évre.

A szlovák miniszterelnök leszögezte, Pozsony határozott álláspontot képvisel a migránskérdésben, s egyben üdvözölte Sebastian Kurz kormányának az EU külső határainak megerősítésére vonatkozó törekvéseit. Pellegrini megismételte, hogy a menekülteket szétosztó kvótarendszer helyett más, szolidaritásra alapuló megoldása is van a migránsválságnak, melyet Szlovákia gyakorol. Díjazta, hogy az osztrák kancellár szerint sem lehet az unió tagállamait rossz és jó országokra osztani.

A szlovák miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Szlovákia az atomenergia támogatója, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az országban működő atomerőműveket a lehető legszigorúbb ellenőrzésnek vessék alá.

A döntést korábban a magyar kormány is bírálta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×