eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Washington, 2018. április 9.Donald Trump amerikai elnök kabinetjének ülésén a washingtoni Fehér Házban 2018. április 9-én. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Már nyíltan háborúval fenyeget Oroszország

Összeállni látszik a nyugati szövetség, de nem tudni, mikor indul a Szíria elleni amerikai büntetőcsapás. Donald Trump amerikai elnök egyelőre kivár. Mindeközben Oroszország szerint a lépéssel háború robbanhat ki Washington és Moszkva között.

A hét elejei fenyegetőzés után a hét végére vacillálni kezdett Donald Trump. Az amerikai elnök péntek hajnalban már arról beszélt, hogy „rövid időn belül dönt” a szíriai fellépésről, amellyel az Aszad-kormányt akarja büntetni az állítólagos dúmai vegyi támadásért.

Az elnök témába vágó Twitter-üzenete arról szólt, hogy „soha nem mondta, hogy mikor jön a Szíria-elleni akció, lehet nagyon hamar, vagy nem nagyon hamar”.

Közben Theresea May brit miniszterelnök megszerezte kormánya támogatását a britek részvételéhez a műveletben.

Macron francia elnök Trumpnál is határozottabban fogalmazott, amikor azt mondta: konkrét bizonyítékai vannak, hogy az Aszad-rezsim mérgezett meg civileket Dúmában – így a franciák részvétele is biztosnak látszik. Amerikai illetékesek pedig azt mondták: az áldozatoktól gyűjtött minták klór és egy vegyi anyag jelenlétére utalnak.

Már csak az a kérdés, hogy mit és mivel támadnak majd – egy brit miniszter csütörtök este egy vitaműsorban értésre adta, hogy erről még nem született döntés.

Trump egy éve rendelt el cirkálórakéta-támadást az Aszad-erők ellen.

Az akció miatt később bírálták és gúnyolták, mert a kritikusai szerint csak pár bombatölcsért produkált egy katonai reptéren.

Közben Oroszország ENSZ-nagykövete azt mondta,

„nem lehet kizárni”, hogy háború robbanhat ki az Egyesült Államok és a szíriai rezsimmel szövetséges és a közel-keleti országban katonákkal jelenlévő Oroszország között.

„Az első számú prioritás a háború elhárítása” – mondta Vaszilij Nyebenzja.

Ez volt az első, viszonylag magas rangú orosz politikustól származó figyelmeztetés arról, hogy Moszkva reagálhat, ha a nyugatiak támadást indítanak.

Az oroszok kérésére péntekre ismét összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését – ha itt nem érnek el megállapodást a vegyifegyver-támadás kivizsgálásáról, akkor az elegendő indok lehet a nyugatiak akciójára. Moszkva közben úgy állíthatja be: mindent megtett, hogy megelőzzék a katonai fellépést.

A CNBC közben katonai forrásokra hivatkozva azt írja:

az amerikaiak nyolc célpont elleni támadást mérlegelnek Szíriában.

Ezek között két katonai reptér, egy kutatóintézet és olyan gyárak vannak, amelyek Washington szerint vegyi fegyvereket állítanak elő.

Ezzel párhuzamosan a szíriai légierő gépeit orosz légitámaszpontokra küldik, abban a reményben, hogy azokat nem támadják majd a nyugatiak. Az orosz média pedig azt közölte: a csapásra készülve a nyílt tengerre küldtek 14 orosz hadihajót a szíriai Tartusz kikötőből és az orosz támaszponton csak egy tengeralattjáró maradt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×