eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Dúma, 2018. április 12.Gyógyszert kap egy szíriai gyerek a kelet-gútai Dúma városából kímenekített civileket szállító busz Aleppóba érkezése után 2018. április 11-én. A szíriai hadsereg teljes mértékben ellenőrzése alá vonta Dúma városát, amely a Dzsejs al-Iszlám lázadócsoport kezén volt. A kormányerők ezzel Kelet-Gúta egészét visszafoglalták. (MTI/EPA/Aref Tammavi)
Nyitókép: Aref Tammavi

Vegyi fegyverek Szíriában - Macron szerint van bizonyíték

Franciaország bizonyítani tudja, hogy a damaszkuszi rezsim vegyifegyver-támadást hajtott végre a hétvégén a szíriai Dúmában, és az információk kiértékelését követően dönt arról, hogy válaszcsapást hajt-e végre - mondta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön. Azt is megkérdezték tőle, hogy ez a vegyifegyver-készlet lesz-e az esetleges csapások célpontja.

Bizonyítékunk van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje klórgázt vetett be április 7-én Dúmában - szögezte le a francia államfő a TF1 francia tévécsatornának adott interjújában. Macron nem mondta el, hogy pontosan milyen bizonyítékokat találtak.

"A csoportjaink egész héten ezen dolgoztak, és a megfelelő - hasznosnak és hatékonynak ítélt - időpontban döntés kell majd hoznunk" arról, hogy mit tegyünk - válaszolta Macron, miután megkérdezték tőle, hogy Damaszkusz átlépte-e a választóvonalat. A francia politikus jelezte, hogy bármiféle támadás előtt egyeztetni fog az Egyesült Államokkal.

Macron elmondta, hogy Franciaország szeretné, ha a szíriai kormány vegyifegyver-készletei megsemmisülnének. A riporter kérdésére, hogy ezek lesznek-e az esetleges csapások célpontjai, a következőt válaszolta:

"Ha úgy döntünk, és ha megerősítettünk minden információt."

Katonai források szerint a csapásokat valószínűleg Franciaországból felszálló harci repülőkről hajtanák végre, nem pedig a Libanon partjainak közelében tartózkodó francia hadihajókról.

Macron korábban figyelmeztetett: nem fogja eltűrni, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vessen be. A politikus azt mondta: ha bizonyítást nyer egy ilyen támadás, akár egyoldalú válaszra is készen áll. Ugyanakkor

Franciaország nem fogja hagyni, hogy az események kicsússzanak a kézből, és veszélybe kerüljön a térség stabilitása

- nyomatékosította a TF1-nek Macron.

Napok óta készültségben van a szíriai hadsereg

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×