eur:
393.34
usd:
367.71
bux:
66268.5
2024. április 24. szerda György
Washington, 2018. április 9.Donald Trump amerikai elnök kabinetjének ülésén a washingtoni Fehér Házban 2018. április 9-én. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Éleződhet a konfliktus a nagyhatalmak között

Éleződhet a konfliktus a nagyhatalmak között – mondta az InfoRádiónak Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

„Trump a nyilatkozataiban már nagyon elkötelezte magát a válaszcsapás mellett” – emelte ki a szakértő. Tálas Péter emlékeztetett: az amerikai elnök Franciaországgal, Nagy-Britanniával is tárgyalt, és az országok vezetői támogatták az intézkedést. Egy megoldás nélküli visszakozás komoly presztízsveszteséget jelentene Trumpnak – tette hozzá.

Bár Moszkva álhírnek titulálta a szíriai vegyifegyvertámadást, a kutatóközpont vezetője úgy véli, ez nemzetközi szinten nem fenntartható álláspont. Oroszország patthelyzetben van: ha újabb támadáskor sem tudja vagy akarja lelőni az amerikai rakétákat, megkérdőjeleződik az SZ-400-as rakétarendszerek hatékonysága; a fegyverek lelövése pedig eszkallálhatja az orosz-amerikai szembenállást.

„Nem nagyon érdeklik a szíriai elnököt az események, tudja, hogy Oroszország nem hátrálhat ki mögüle, és láthatóan rakétatámadások sem fogják vissza a vegyifegyver-használattól” – mondta Tálas Péter, aki hozzátette: a vegyifegyver-támadást nem hagyhat szó nélkül a nemzetközi közönség. Az ENSZ azért nem reagált, mert az oroszok megvétózták az amerikai javaslatot. „A kiút – ha politikai úton nézzük, akkor – csak egy olyan határozat lehet, ami szigorú vizsgálatot és utána valamilyen szankciót jelöl” – hangsúlyozta a szakértő. Ha Oroszország ezt nem támogatja, akkor az amerikaiak és szövetségeseik válaszcsapást fognak mérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×