eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2018. március 20.Rendőrök az orosz nagykövetség londoni épülete előtt 2018. március 20-án. Nagy-Britannia ezen a napon hajtja végre a korábban bejelentett 23 orosz diplomata kiutasítását a szigetországból a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija ellen Angliában elkövetett gyilkossági kísérlet miatt, amely mögött London szerint a Kreml állhat. (MTI/AP/Frank Augstein)
Nyitókép: Frank Augstein

Jobban van Szkripal lánya, de ez kérdéseket vet fel

Magához tért és beszél Julija Szkripal, a Dél-Angliában feltételezések szerint vegyi fegyverrel megmérgezett két orosz egyike. Az ügy azonnal találgatásokat váltott ki a brit kormány állításairól, miközben Moszkva 60 amerikai diplomatát utasított ki válaszul a mérgezést követő nyugati lépésekre.

„Magához tért, gyorsan javul az állapota és beszél” – ezt közölték brit kórházi illetékesek az apjával együtt az angliai Salisburyben megmérgezett Julija Szripalról.

A britekhez átállt és állampolgárságot kapott volt orosz kémet, hozzá látogató lányával együtt közel egy hónapja vitték kórházba súlyos mérgezési tünetekkel.

A brit kormány és a Londont támogató nyugati szövetségesek – köztük az Egyesült Államok – azt állították, hogy a Szkripalékat a Novicsok néven emlegetett különösen pusztító vegyi fegyverek egyik fajtájával mérgezték meg egy példátlan és háborús tettnek minősülő támadásban.

Theresa May miniszterelnök és szövetségesei – bár konkrét bizonyítékot nem tártak a nyilvánosság elé – korábbi viselkedésére alapozva az orosz vezetést vádolták, és ezt követően több mint 130 orosz diplomatát utasítottak ki, 26 országból.

Az oroszok csütörtökön válaszoltak az amerikai kiutasításokra, és a reciprok-elv alapján 60 diplomatát szólítottak fel a távozásra, továbbá bezáratják az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát. Az amerikaiak az oroszok seattle-i konzulátusának bezárását rendelték el.

Julija Szkripal javuló állapotáról a brit egészségügyi szolgálat (NHS) salisbury-i szervezete adott hírt. Eszerint

a 33 éves nő túl van az életveszélyen, állapota stabil.

A helyi kórház képviselője azt mondta, Julija jól reagált a kezelésre. Mindeközben apja, Szergej állapotát kritikusnak, de stabilnak írják le. A napokban a brit sajtó még arról írt, hogy a betegek túlélési esélyei alacsonyak, és még ha fel is ébrednek a kómából, súlyos agykárosodásuk lesz.

Míg a hivatalos reakció az este még váratott magára, Julija javulása máris mozgásba lendítette a kommentelőket a közösségi médiában. Többen ellentmondónak találták a Moszkvát bíráló politikusok megjegyzéseit, miközben választási győzelme után Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta: a pár már rég halott lenne, ha vegyifegyver-támadás érte volna őket.

Ha Szkripalék házuk ajtókilincsét megfogva mérgeződtek meg – ahogy a rendőrség gyanítja - és a Novicsok 5-8-szor erősebb, mint a hagyományos vegyi fegyverek, hogyan telhetett el három óra, mire rosszul lettek? – teszik fel sokan a kérdést.

A hagyományos amerikai irányvonallal szembehelyezkedő nézeteiről ismert és a Putyinnal interjúkat készítő Oliver Stone filmrendező például ezt írta a Twitteren:

„Zavarnak a Szkripal-következtetések. Nincs bizonyíték. Diplomatákat utasítanak ki. Annyira előre megtervezettnek tűnik. A vegyifegyver-szervezet szükségtelen késlekedés után adja át a briteknek a bizonyítékot. Jó lenne, ha Sherlock Holmes visszatérne Angliába”.

Moszkvában Szergej Lavrov orosz külüg yminiszter örömét fejezte ki Julija Szkripal állapotának gyors javulása miatt. Megjegyezte: a nő orosz állampolgár, de a brit hatóságok eddig nem engedtek közelébe orosz diplomatákat, megsértve ezzel a nemzetközi jogot. Lavrov azt is elmondta:

Moszkva kéri, hogy keddre hívják össze a Vegyi Fegyverek Elterjedését Akadályozó nemzetközi szervezet ülését „egy őszinte beszélgetésre”.

„Ha nyugati partnereink ezt akadályozzák, az újabb bizonyíték lesz arra, hogy minden, ami történt, provokáció volt” – közölte, és hozzátette „még sohasem látta, hogy így megcsúfolták volna a nemzetközi jogot”.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×