INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

csehország

szlovákia

munkavállalás

vendégmunkás

Csehország megnyitja a határait, és Szlovákia is készül

Csehország megnyitja a határait, és Szlovákia is készül

A cseh külügyminisztérium megerősíti konzuli szolgáltatásait, hogy a közeljövőben több külföldi vendégmunkást fogadhasson be – közölte Martin Stropnický cseh külügyminiszter. A kormány határozatának egyik célja, hogy felgyorsítsa elsősorban az ukrán, a mongol és a Fülöp-szigeteki állampolgárok csehországi munkavállalásának adminisztrációs folyamatát.

Prága célja, hogy 20 ezerre növelje az évente befogadható ukrán vendégmunkások számát az országban. A jelenlegi törvényi szabályozást évi 9600 vendégmunkás befogadását teszi lehetővé Ukrajnából. A Csehországban dolgozó ukrán vendégmunkások száma jelenleg 150 ezer körül mozog. Mongóliából és a Fülöp-szigetekről pedig jelenleg 1000 ember érkezik munka után Csehországba. A munkaerőbázis növelésének érdekében az utóbbi két ország esetében egyszerűsítik a munkavállalási engedély kiadását. Csehország ezenkívül szerb és fehérorosz munkások alkalmazására is fel van készülve, és vizsgálja e két nemzet munkaerő-piaci viszonyait.

A munkavállalás adminisztrációs folyamatainak felgyorsítása mintegy 50 millió koronába, azaz megközelítőleg 580 millió forintba kerül majd a külügyminisztériumnak. Martin Stropnický tárcavezető visszautasította azokat a bírálatokat, hogy a külföldi vendégmunkások alacsonyabb bért kapnának Csehországban, mint a hazai munkavállalók, akik állítólag éppen ezért szorgalmazzák a külföldi munkaerő beáramlását.

A cseh munkaadók hosszabb ideje panaszkodnak, hogy az alig négyszázalékos munkanélküliség közepette nem találnak megfelelően képzett munkaerőt. A cseh ipari kamara szerint jelenleg a csehországi cégeknek legalább 200 ezer új munkaerőre lenne szükségük. A szervezett és ellenőrzött munkaerő-behozatalt a cseh kormány is támogatja.

A cseh lépéshez hasonlót tesz a szlovák kormány is. Ján Richter munkaügyi miniszter elmondta, Szlovákia rá van szorulva a külföldi munkaerőre, ezért megfelelő körülményeket kell kialakítani a vendégmunkások számára, és meg kell előzni az esetleges kizsákmányolásukat. Tavaly év végén csaknem 50 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, közülük több mint 27 ezer az unió tagállamaiból, valamivel több mint 21 ezer pedig harmadik országokból. A leggyakrabban szerbek vállalnak munkát Szlovákiában, a második helyen az ukránok állnak, de a vietnamiak száma is látványosan emelkedik.

A szlovák állam a munkáltatókkal együtt egy olyan lista kidolgozását szeretné megvalósítani, amely magába foglalja azokat a foglalkozásokat és munkaköröket, amelyeket nem tudnak a hazai munkaerőpiacról megtölteni. 

Kapcsolódó hang

Csehország megnyitja a határait, és Szovákia is készül
 


A címlapról ajánljuk

Meghalt Tony Mendez

Az egykori CIA-ügynök legendás iráni túszszabadító akciója alapján készült Az Argo-akció...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018