INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

párizs

antiszemitizmus

zsidóság

Újfajta antiszemitizmus elől menekülnek Párizsban

Újfajta antiszemitizmus elől menekülnek Párizsban

„Belső exodus” zajlik a Párizs környékén élő francia zsidóság körében az utóbbi években fokozatosan erősödő újfajta, a muzulmán lakosság körében tapasztalható antiszemitizmus miatt.

Mindennaposak a zsidókat érő támadások, sértegetések, fenyegetések a Párizstól keletre fekvő külvárosokban, ahonnan az érintettek egyre inkább menekülni kényszerülnek. A jelenségről az utóbbi hetekben több francia újság is riportot készített, melyekben az újságírók úgy fogalmaznak, hogy valóságos „belső exodus” zajlik a zsidóság körében.

La Courneuve, Le Blanc-Mesnil, Aulnay-sous-Bois, Villepinte, Livry-Gargan, Bondy, Saint-Denis – ezek azok, a francia fővárost övező, Seine-Saint-Denis megyében található települések, ahol a francia zsidók nem érzik magukat biztonságban, és ahonnan az elmúlt években több száz család volt kénytelen elköltözni.

A lapok által megszólaltatott érintettek között van olyan család, amelyet többször kiraboltak, lakásuk falára pedig antiszemita feliratot festettek a betörők, van, akinek a gépkocsiját rongálták meg és karcoltak rá gyalázkodó üzeneteket, másokat a nyílt utcán támadnak meg, vagy sértegetnek. Többen arról számolnak be, hogy

nem mernek kipában az utcára menni,

mert azt a muzulmán többségű lakosság provokációnak tekinti.

„A kipa ezeken a területeken vörös posztónak számít, de azt a lakosság természetesnek tartja, hogy a nők többsége az egész testet eltakaró burkában jár az utcákon” – jellemezte a Saint-Denis-ben uralkodó állapotokat egy 64 éves zsidó asszony.

Az újfajta, nem a szélsőjobbhoz, hanem alapvetően az Észak-Afrikából, Algériából, Tunéziából vagy éppen Marokkóból származó muzulmánokhoz kötődő antiszemitizmus elől a francia zsidók igyekeznek biztonságosabb helyekre költözni. Az egyik legkeresettebb célpont a Párizstól északra fekvő Sarcelles városka, vagy a főváros 17. kerülete, ahol nagy számban élnek zsidók, aránylag nyugodtabb körülmények között.

Azért kell az aránylag határozószót használni, mert például Sarcelles-ben is előfordulnak antiszemita támadások, legutóbb néhány napja

egy harminc körüli férfi sebesített meg az arcán egy 15 éves zsidó lányt.

A növekvő gyűlölet elől menekülni akaró zsidó családok helyzetét bonyolítja, hogy a Párizstól keletre fekvő városokban az ingatlanárak lényegesen alacsonyabbak, mint máshol. Így amikor az elköltözés mellett döntenek, az azt is jelenti, hogy a lakás- vagy házeladásból befolyt pénzükből a biztonságosabbnak számító, de drágább településeken csak lényegesen kisebb lakásokat tudnak maguknak vásárolni.

De vannak olyanok is, akik a helyzetbe belefáradva az Izraelbe való kivándorlást választják. A csúcsot ebből a szempontból 2015 jelentette, amikor nem kevesebb, mint nyolcezren "alijáztak", mára számuk évi négyezer körülre stabilizálódott.

Az egyre növekvő antiszemitizmus kapcsán a francia média egy része továbbra is meglehetősen visszafogott, amit leggyakrabban azzal magyaráznak, hogy nem akarják a túlzott bevándorlást rendre bíráló szélsőjobboldali Nemzeti Front malmára hajtani a vizet, illetve megbélyegezni a muzulmánokat. A zsidók körében zajló elvándorlásról a napokban riportot közlő Le Point című hetilap vagy az Europe 1 rádió anyagaiban például egyszer sem nevezik meg pontosan a zsidógyűlölőket.

Kapcsolódó hang

Újfajta antiszemitizmus elől menekülnek Párizsban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018