eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Újfajta antiszemitizmus elől menekülnek Párizsban

Újfajta antiszemitizmus elől menekülnek Párizsban

„Belső exodus” zajlik a Párizs környékén élő francia zsidóság körében az utóbbi években fokozatosan erősödő újfajta, a muzulmán lakosság körében tapasztalható antiszemitizmus miatt.

Mindennaposak a zsidókat érő támadások, sértegetések, fenyegetések a Párizstól keletre fekvő külvárosokban, ahonnan az érintettek egyre inkább menekülni kényszerülnek. A jelenségről az utóbbi hetekben több francia újság is riportot készített, melyekben az újságírók úgy fogalmaznak, hogy valóságos „belső exodus” zajlik a zsidóság körében.

La Courneuve, Le Blanc-Mesnil, Aulnay-sous-Bois, Villepinte, Livry-Gargan, Bondy, Saint-Denis – ezek azok, a francia fővárost övező, Seine-Saint-Denis megyében található települések, ahol a francia zsidók nem érzik magukat biztonságban, és ahonnan az elmúlt években több száz család volt kénytelen elköltözni.

A lapok által megszólaltatott érintettek között van olyan család, amelyet többször kiraboltak, lakásuk falára pedig antiszemita feliratot festettek a betörők, van, akinek a gépkocsiját rongálták meg és karcoltak rá gyalázkodó üzeneteket, másokat a nyílt utcán támadnak meg, vagy sértegetnek. Többen arról számolnak be, hogy

nem mernek kipában az utcára menni,

mert azt a muzulmán többségű lakosság provokációnak tekinti.

„A kipa ezeken a területeken vörös posztónak számít, de azt a lakosság természetesnek tartja, hogy a nők többsége az egész testet eltakaró burkában jár az utcákon” – jellemezte a Saint-Denis-ben uralkodó állapotokat egy 64 éves zsidó asszony.

Az újfajta, nem a szélsőjobbhoz, hanem alapvetően az Észak-Afrikából, Algériából, Tunéziából vagy éppen Marokkóból származó muzulmánokhoz kötődő antiszemitizmus elől a francia zsidók igyekeznek biztonságosabb helyekre költözni. Az egyik legkeresettebb célpont a Párizstól északra fekvő Sarcelles városka, vagy a főváros 17. kerülete, ahol nagy számban élnek zsidók, aránylag nyugodtabb körülmények között.

Azért kell az aránylag határozószót használni, mert például Sarcelles-ben is előfordulnak antiszemita támadások, legutóbb néhány napja

egy harminc körüli férfi sebesített meg az arcán egy 15 éves zsidó lányt.

A növekvő gyűlölet elől menekülni akaró zsidó családok helyzetét bonyolítja, hogy a Párizstól keletre fekvő városokban az ingatlanárak lényegesen alacsonyabbak, mint máshol. Így amikor az elköltözés mellett döntenek, az azt is jelenti, hogy a lakás- vagy házeladásból befolyt pénzükből a biztonságosabbnak számító, de drágább településeken csak lényegesen kisebb lakásokat tudnak maguknak vásárolni.

De vannak olyanok is, akik a helyzetbe belefáradva az Izraelbe való kivándorlást választják. A csúcsot ebből a szempontból 2015 jelentette, amikor nem kevesebb, mint nyolcezren "alijáztak", mára számuk évi négyezer körülre stabilizálódott.

Az egyre növekvő antiszemitizmus kapcsán a francia média egy része továbbra is meglehetősen visszafogott, amit leggyakrabban azzal magyaráznak, hogy nem akarják a túlzott bevándorlást rendre bíráló szélsőjobboldali Nemzeti Front malmára hajtani a vizet, illetve megbélyegezni a muzulmánokat. A zsidók körében zajló elvándorlásról a napokban riportot közlő Le Point című hetilap vagy az Europe 1 rádió anyagaiban például egyszer sem nevezik meg pontosan a zsidógyűlölőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×