eur:
392.84
usd:
368.26
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Itt a figyelmeztetés: ismét fokozódik a terrorveszély

Itt a figyelmeztetés: ismét fokozódik a terrorveszély

Berlinben megemlékeznek a karácsonyi vásár elleni merénylet első évfordulójáról. Hétfőn a kancellár fogadta az áldozatok hozzátartozóit, az ügyvezető kormány igazságügyminisztere pedig elismerte, hogy az állam részéről csak vontatottan nyilvánult meg az együttérzés. A német belügyi szervek közben attól tartanak, hogy fokozódott a terrorveszély.

Tavaly, december 19-én egy tunéziai terrorista egy teherautóval behajtott a karácsonyi vásár bódéi közé és 12 embert a helyszínen megölt, közel 50-et pedig - részben súlyosan - megsebesített. A merénylőt néhány nappal később, igazoltatás során, Milánóban a rendőrök agyonlőtték.

Az államügyészség szóvivője közölte, hogy csupán

ebben az évben több mint nyolcszáz esetben indítottak eljárást terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények gyanújával.

Utalt arra is, hogy csaknem kivétel nélkül szélsőséges iszlám beállítottságból fakadó erőszak vagy bűncselekmény előkészítése adott okot vizsgálat megindítására.

Lapértesülések szerint a nyár óta a mindenre elszánt, zömében szalafista személyek száma már eléri a 720-at, ami ötszázalékos emelkedést jelent a nyár óta. Ez alighanem kapcsolatban áll azzal, hogy visszatért Németországba több száz olyan iszlamista, aki a közelmúltban Szíriába vagy Irakba vándorolt ki, hogy ott csatlakozzék az Iszlám Államhoz vagy más terrorcsoporthoz.

A német hatóságok a biztonság javítása érdekében az egy évvel ezelőtt elkövetett berlini merénylet tanulságai alapján új kockázatelemzési módszert dolgoztak ki, és 720 mindenre elszánt személy közül 205 ügyét ennek alapján vizsgálták felül. 82-t vörös színnel, további 27-et pedig a naranccsal jelölt kategóriába osztottak be, és fokozottan veszélyes iszlamistaként kezelik őket.

A rendőrség szakszervezetének helyettes elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag

képtelenség több mint 700 személy szünet nélküli megfigyelése,

ezért volt szükség az új kockázatelemzési módszerre, amelynek alapján a közelgő karácsonyi ünnepeken és szilveszterkor már az új módszer segítségével igyekeznek erősíteni a lakosság biztonságát Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×