eur:
394.08
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bár pörög a gazdaság az ígéret földjén, sokaknak gond a lakhatás

Bár pörög a gazdaság az ígéret földjén, sokaknak gond a lakhatás

Új-Zélandon megtiltják a külföldieknek az ingatlanvásárlást. A radikális javaslat célja a hajléktalanság elleni küzdelem. A fejlett ipari országok közül ugyanis itt a legmagasabb azok aránya, akiknek nincs hol lakniuk.

Új-Zéland sokak számára az ígéret földje: gyönyörű a környezet, magabiztosan pörög a gazdaság és a jómódúak is előszeretettel telepednek itt le.

Éppen ez okoz gondot a helyi állampolgároknak, akik között különösen magas a hajléktalanok aránya. Az óceániai ország most így olyan döntést készít elő, amely egyszerre lehet teszt és példa más államok számára.

„Teljesen torz az új-zélandi ingatlanpiac”

– mondta a Financial Timesnak Grant Robertson pénzügyminiszter, a hatalomba kilenc évnyi hiátus után visszatért munkáspárti koalíció tagja

„A föld és az épületek ára iszonyatos módon megugrott, míg az elérhető árú otthonok építése drámai módon lelassult” – tette hozzá.

A wellingtoni kormány a héten nyújtja be azt a javaslatot, amely megtiltja a külföldiek ingatlanvásárlását, de ez csak az egyik intézkedés abban a csomagban, amelynek célja, hogy megoldják az elérhető árú otthonok és az ebből fakadó hajléktalanság problémáját.

Új-Zéland nincs egyedül a gonddal a fejlett nyugati világban: Kanada, Nagy-Britannia és Ausztrália is szenved hasonló bajoktól. Ezekben az országokban is az egekbe szöktek az ingatlanárak, miközben történelmi mélyponton állnak a kamatlábak. Az eredmény, az alacsony jövedelműek nem tudják megengedni maguknak a saját otthont.

Tetézte a gondot a külföldi vásárlók beáramlása, a megugrott lakbérek, a stagnáló fizetések és a 2008-as válságot követően, a közkiadások megnyirbálása. Vannak családok, amelyek az autójukban alszanak.

A Yale Egyetem felmérése szerint Új-Zélandon igazán súlyos a helyzet: az OECD-országok közül itt a legmagasabb, közel 1 százalék a hajléktalanok aránya, ami a kis országban 40 ezer főt jelent. Új-Zélandot a korábban említett Ausztrália, Kanada, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok követi.

Egy külföldi munkából hazatérő nő elmondta az FT-nek, hogy férjével fél évig éltek az anyósa otthonában, hat gyerekük a padlón aludt. „Annak ellenére, hogy férjemnek állandó munkája van, sok főbérlő elutasított bennünket” – mondta. Ő is egyike volt azoknak, akiket hazavonzott az FT megfogalmazása szerint „rocksztár” gazdaság, de akit a csillagászati lakbérek miatt most keserű meglepetés ért.

Új-Zéland alacsony fizetésekre épülő gazdaság – mesélte egy jótékonysági szervezet igazgatója, és így sok embernek gond, hogy tető legyen a feje felett.

Ezt jól példázza, hogy egy év alatt duplájára nőtt a szociális lakásra váró emberek száma. A lakáshelyzet döntő téma volt a szeptemberi parlamenti választásokon és a konzervatív kormány bukásához vezetett.

Az elmúlt évtizedben átlagban 60 százalékkal emelkedtek a lakásárak a kínai befektetők és a nyugati szupergazdagok beáramlása nyomán. Az új kormány most azt ígéri, hogy egyrészt megtiltja nekik a már létező otthonok megvásárlását, másrészt 100 ezer új lakást épít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×