eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma
A látogatás, amely átrendezheti a nemzetközi erőviszonyokat

A látogatás, amely átrendezheti a nemzetközi erőviszonyokat

Szaúd-Arábia Izrael után az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese – most mégis Oroszországtól vesz fegyvert. A szaúdi király moszkvai látogatásán korszerű rakétarendszer szállításáról állapodtak meg. Elemzők szerint a vizit átrendezi a nemzetközi erőviszonyokat.

Először ellentmondó hírek érkeztek róla, aztán világossá vált: Szaúd-Arábia valóban szerződést írt alá Oroszországgal, amelynek értelmében modern, S-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol. Erről állapodtak meg Szalman szaúdi király múlt heti, Moszkvai látogatásán.

Jelentések szerint elvi megállapodást kötöttek

tankelhárító, vezérelt rakéták és rakétavetők eladásáról,

sőt arról is, hogy Szaúd-Arábiában is gyártanak majd Kalasnyikov-gépfegyvert.

Egy korábbi becslés szerint a szaúdiak 3,5 milliárd dollár értékben vesznek orosz légvédelmi rakétákat. Az ügylet tényét hétfőn az orosz Szövetségi Haditechnikai Együttműködési Szolgálat szóvivője is megerősítette.

Nem sokkal később a hasonló amerikai ügynökség közölte, hogy 15 milliárd dolláros fegyvereladási ügyletet kötöttek a szaúdiakkal. Ez az összeg akkora, mint az éves orosz fegyverexport értéke.

Mindezek ellenére kommentátorok

figyelemreméltó és a nemzetközi kapcsolatok rendszerét átalakító tényként kezeli a szaúdi király moszkvai útját.

Putyin orosz elnöknek Amerika egyik legfontosabb szövetségesét sikerült megszólítania és a párbeszéd kihathat a globális olajárakra és talán a közel-keleti politikára is.

A királynak egy Boeing 747-esen érkezett népes delegációja az orosz gazdaság számára fontos, több milliárd dolláros befektetésekről tárgyalt és a szaúdi külügyminiszter még azt is megjegyezte, hogy hamarosan feloldhatják a Moszkva elleni nyugati szankciókat – ezt azonban főként az iráni és az orosz média kapta fel, míg a nyugati sajtó nem. Adel Al-Dzsuber az orosz Rosszija 24 tévének nyilatkozott és azt mondta „reméli, hogy hamarosan sikerül rendezni a Moszkva és a nemzetközi közösség közötti különbségeket”. Az is hozzátette, hogy hazája „baráti országként” tekint Oroszországra.

Politikai fronton – így a szíriai háború ügyében - ugyanakkor nem történt látványos áttörés, de kommentátorok kiemelték, hogy a felek mekkora tisztelettel beszéltek egymással is hogy milyen ünnepélyesség kísérte a látogatást. A szíriai háborúval kapcsolatos nézetkülönbségek ellenére a felek állást foglaltak az országok területi egysége és a terror elleni harc mellett. Előbbi azért is érdekes, mert a szíriai rendezés lehetséges forgatókönyvei közt felmerült az ország felosztása. Emellett a kurd népszavazás kapcsán lehetőséggé vált Irak szétesése.

Az oroszok a királyt orosz és arab nyelven üdvözlő plakátokkal dekorálták ki a Vnukovó reptérhez vezető utat és Szalmant a Kreml aranyozott borítással díszített András-termében fogadta Vlagyimir Putyin. A király ezek után szaúdi látogatásra hívta meg az orosz elnököt.

Közben a két ország olajügyi illetékesei kidolgoztak egy olyan alkut, amelynek nyomán jövő márciusig csökkentik a kitermelést és ezzel segítenek feljebb tornászni a kőolaj árát. Washingtonból hivatalosan nem kommentálták az oroszok és a szaúdiak közeledését, de az egyik külpolitikai intézet elemzője megjegyezte: „az oroszok jól játszottak gyenge lapjaikkal és be tudnak lépni abba a vákuumba, amit Amerika maga után hagyott.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×