eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kim Dzsong Un tovább fenyegetőzik

Kim Dzsong Un tovább fenyegetőzik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan elítélte a legutóbbi észak-koreai rakétatesztet, de a phenjani rezsim azzal fenyegetőzik, hogy tovább folytatja a kísérleteket.

Ezúttal Kína és Oroszország is az Egyesült Államokkal és a többi tagállammal együtt, határozott hangon ítélte el Észak-Korea provokatív rakétatesztjét.

A nyilatkozat

„felháborítónak” nevezte

azt, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétája Japán felett átrepülve csapódott a tengerbe. A Japánhoz tartozó Hokkaido szigeten riadót rendeltek el, eddig példátlan módon megszólaltak a szirénák és az embereket arra sürgették, hogy menjenek bombabiztos menedékhelyekre.

Észak-Korea a szomszédban zajló dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokkal indokolta lépését. Azt is közölte: a ballisztikus rakéta fellövése „az első lépés a csendes-óceáni katonai akcióban, amelynek része az, hogy „megfékezze” a Guam szigetről érkező fenyegetést”.

A szigeten található egy stratégiai fontosságú amerikai haditengerészeti és légitámaszpont.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor fenyegetően fogalmazva azt mondta, hogy több, a Csendes-óceánt megcélzó hadgyakorlatot is le kell folytatni.

„A mostani rakétafellövési gyakorlat olyan, mint az igazi háború és az első lépés a Koreai Néphadsereg csendes-óceáni kampányában, és lényegi nyitánya Guam megfékezésének” – fogalmazott egy közlemény szerint Kim.

Néhány hete Trump amerikai elnök azt mondta, hogy

„tűzzel és haraggal” válaszolnak Phenjannak,

ha az fenyegetni meri az Egyesült Államokat. Észak-Korea erre kilátásba helyezte, hogy négy rakétát lő Guam közelében a tengerbe.

A Biztonsági Tanácsban Nikki Haley amerikai nagykövet fenyegető hangon azt mondta, hogy „valami komoly dolognak kell történnie”.

Újabb szankciókat – például az Észak-Koreába történő olajszállítás tilalmát – ugyanakkor nem vezettek be, mivel Peking és Moszkva ezt csak egy nagy hatótávolságú rakéta kilövése vagy egy atomteszt esetén fogadná el.

Haley Amerika vezető szerepét próbálta hangsúlyozni a Phenjannal szembeni fellépésben. „Az Egyesült Államok nem hagyja hogy folytatódjon a jogtiprás, és ebben a világ is támogatja”.

Kína ugyanakkor azt sürgette, hogy a felek „tartózkodjanak a kölcsönösen provokatív lépésektől”.

Peking Moszkvával együtt sürgette, hogy az Egyesült Államok állítsa le annak a rakétarendszernek a dél-koreai telepítését, amelyet nemcsak az északiak, de a kínaiak is fenyegetőnek tartanak. Emellett tiltakoztak az amerikaiak egyoldalúan kivetett szankciói miatt. Washington a múlt héten 16 kínai, orosz és szingapúri céget és személyt tett feketelistára, amiért észak-koreai cégekkel kereskedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×