eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fehér rendőr lőtt feketére

Fehér rendőr lőtt feketére

Szabadnapját töltő színesbőrű kollégájára lőtt egy fehér rendőr az amerikai Missouri államban. A rendőr egy lopott autóban ülő fegyvereseket üldözött, amikor kollégája fegyverrel a kezében kijött a házából, hogy segítsen.

Az Egyesült Államokban érzékeny témává váltak a fehér rendőrök által színesbőrű polgárokkal szemben végrehajtott és esetenként tragikusan végződő túlkapások.

Olyanról azonban ritkán hallani, hogy fehér rendőrök fekete kollégáikra lőnek.

A Missouri állambeli St. Louisban most épp ez történt.

Híradások szerint egy 11 éve a rendőrségnél dolgozó fekete tisztre lőtt rá és sebesítette meg a kezén egy fehér kollégája, amikor a szabadnapját töltő színesbőrű rendőr pisztollyal a kezében kijött a házából, hogy segédkezzen egy lopott kocsiból kiugrott fegyveresek elfogásában.

A helyi rendőrség „baráti tűz incidensként” írta le az esetet, de a sebesült tiszt ügyvédje szerint ügyfele

„automatikusan fenyegetőnek” tűnt a bőrszíne miatt.

A hatóságok közlése szerint az üldözött kocsiban hárman ültek és tüzet nyitottak a rendőrökre. Amikor karamboloztak a kocsival, kiugrottak belőle és megpróbáltak elfutni.

Az üldöző rendőrök rájuk lőttek és egyiküket eltalálták a lábán. A szabadnapját töltő színesbőrű rendőr ezek után jött ki a házából szolgálati fegyverével. Két tiszt azonban felszólította, hogy feküdjön a földre, aminek eleget is tett. Két másik rendőr viszont felismerte és arra kérte, hogy keljen fel és induljon el feléjük.

Egy harmadik tiszt ugyanakkor állítólag félreértette a helyzetet. Ekkor lőttek rá és találták el a karján. Kórházba került, de később elengedték - szólt a közlemény.

Miközben a rendőrség felfüggesztette az érintett tiszteket és vizsgálatot indított, a sebesült tiszt ügyvédje a Newsweeknek nyilatkozva megjegyezte: a lövöldözés ismét rávilágított a fekete férfiakkal szembeni előítéletekre. „Két éve folyik erről társadalmi vita. Van egy olyan feltevés, hogy automatikusan félni kell a fekete férfiaktól” – mondta Rufus J. Tate.

Néhány napja közfelháborodást váltott ki egy rendőrtiszt felmentése, aki a barátnője és lánya szeme láttára lőtt le egy fekete férfit. Az esetről a nő élő Facebook-videót készített. A bíróság ugyanakkor helyt adott a védelem érvelésének, hogy a rendőr az életét féltette, amikor az áldozat a pénztárcájáért nyúlt, hogy bemutassa fegyvertartási engedélyét.

A legnagyobb közfelháborodást a 2014-es fergusoni ügy váltotta ki, amikor egy fegyvertelen fekete tizenévest lőtt le egy fehér rendőr. Az incidens után több napon át tartó zavargások voltak a St. Louisban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×