eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vacsoracsata a Brexitről

Vacsoracsata a Brexitről

Theresa May brit kormányfő meghívására néhány napja rezidenciáján, a Downing Street 10-ben vacsorázott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Fehér asztalnál beszélgettek a Brexitről. A Frankfurter Allgemeine Zeitung most közölt cikke szerint a két vezető politikus nézetei hevesen ütköztek a munkavacsora során. "Ez csak brüsszeli pletyka" - kommentálta az újságcikket a brit belügyminiszter.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírója azt állítja, hogy Theresa May miniszterelnök asszony erőteljesen küzd a Brexit sikeréért. Ennek érdekében felvetette vacsoravendégének a Nagy-Britanniában dolgozó uniós vendégmunkások, illetve az Európai Unió országaiban élő brit állampolgárok jogairól szóló, kölcsönösségen alapuló megállapodás mihamarabbi létrehozását, esetleg már júniusban.

Ez a lap szerint kihozta sodrából Junckert, aki úgy véli: Theresa May nincs tisztában az Európai Unió eljárási folyamataival, és így veszélyezteti a Brexit lebonyolítását.

A frankfurti napilap szerint Juncker azt mondta:

"Úgy jöttem el a vacsoráról, hogy tízszer erősebb kételyeim támadtak, mint annak előtte voltak."

Amber Rudd brit belügyminiszter a riportot "hitelt nem érdemlő pletykának" nevezte. A választási korteskörúton lévő miniszterelnök pedig azt a gyors-kommentárt fűzte a cikkhez,hogy a vacsora után kiadott közlemény a felek egyetértéséről szólt.

Theresa May keddi beszéde is érinti a témát. Elismeri, hogy a feladat nem könnyű.

"Huszonhét országgal ülünk szemben" - mondja beszédében - "akik mind azt óhajtják, hogy ők jöjjenek ki előnyösebben a megállapodásból."

Brit kommentátorok úgy látják, hogy volt némi brüsszeli szivárogtatás az újság pletykaszintű cikke mögött, mert igyekeznek nehézzé tenni a Brexitet, nehogy más ország is a britek nyomába lépjen.

Lehet, hogy Junckernek voltak kellemetlen percei Londonban. Egy másik pletyka szerint azt mondta, hogy a "vacsora nem volt rossz, csak főzni nem nagyon tudnak". Ami biztosan nem igaz, mert a miniszterelnökségi elit szakácsok értik a mesterségüket.

Közben Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök bejelentette, hogy a brit kilépés ellenzése érdekében hajlandó visszatérni az aktív politizáláshoz. A június 8-án esedékes parlamenti választásokon nem indul mandátumért, de befolyásolni akarja az ország és az Európai Unió viszonyát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×