eur:
389.81
usd:
362.02
bux:
68338.86
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Irakban béke kell és reformok - mondta Sigmar Gabriel

A német külügyminiszter Bagdadban kijelentette, hogy elsősorban az Egyesült Államok feladata Irak talpra állítása. Sigmar Gabriel szerint 2003-ban washingtoni kezdeményezésre a nemzetközi jog semmibevételével történt a katonai beavatkozás, amelynek súlyos következményeiért jórészt az amerikai kormányt terheli a felelősség.

A bagdadi kormány kezében van Irak talpra-állításának a kulcsa – jelentette ki Bagdadban a német külügyminiszter.

Sigmar Gabriel úgy vélte, hogy

kiváltképpen gazdasági reformok bevezetésére lenne szükség,

mert csak így remélhető a külföldi befektetők megjelenése és a konjunktúrát élénkítő beruházások megvalósítása.

Irakban béke kell és reformok - mondta Sigmar Gabriel

Erre főleg a nyersolaj-lelőhelyek eredményes kiaknázása nyújthat lehetőséget – állapította meg Sigmar Gabriel, de hangsúlyozta, hogy ennek előfeltétele a béke megteremtése, amitől a jelek szerint Irak még igencsak messze áll.

Kizárta azonban a bagdadi kormány fegyveres támogatását.

Berlinben kezdettől fogva elzárkóztak a katonai beavatkozás elől Irakban, ami hosszú időn át beárnyékolta az amerikai-német kapcsolatot. Az iraki diktátor, Szaddam-Husszein rendszerét megbuktató támadást elrendelő Bush amerikai elnök annak idején még kezet sem fogott a katonai részvételt elutasító Gerhard Schröder kancellárral.

Időközben a berlini kormány közel félmilliárd eurót bocsátott a bagdadi kormány rendelkezésére az ország újjáépítésére, azonban ennek az összegnek eddig csupán töredékét használták fel.

A német hadsereg 140 tisztje már jó ideje kiképzésben részesíti és modern harci eszközökkel látja el a főleg kurdok lakta Erbilben az Iszlám Állam fegyveresei ellen harcoló úgynevezett pesmerga-alakulatokat.

Erbil mintegy 80 kilométerre fekszik a részben még mindig az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló nagyvárostól, Moszultól, amelyben már hónapok óta ádáz harc folyik az iraki sorkatonák és a szélsőséges erők között.

A német külügyminiszter – rendkívüli biztonsági intézkedések mellett – nemcsak az iraki kormányfővel és a külügyminiszterrel folytatott eszmecserét, hanem

Erbilben találkozott a kurdok vezetőivel is,

mert – mint hangsúlyozta – a kibontakozás érdekében elengedhetetlen a közeledés a különböző vallási és nemzetiségi csoportok között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. A következő időszakra a társaság az aktuális befektetési lehetőségeihez illeszkedő rugalmas likviditással készül, a közgyűlés egyszerre hagyta jóvá saját részvényeinek visszavásárlását a mindenkori saját tőkével arányos részvényárfolyamig, illetve döntött a BÉT Standard piacára történő belépésről és tartotta fenn ezzel is további, akár jelentősebb arányú tőkebevonás lehetőségét is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×