eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nem engedi el az élelmiszerügyet Szlovákia

Nem engedi el az élelmiszerügyet Szlovákia

Szlovákia diplomáciai sikereként könyveli el Robert Fico miniszterelnök azt, hogy az élelmiszerek kettős minőségének problémaköre bekerült az Európai Tanács zárónyilatkozatába, s az Európai Bizottság kötelezettségei között fogadta el, hogy ezzel a kérdéssel komolyan foglalkozzanak.

A csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozón a kettős élelmiszerminőség problémájáról is szó esett. Szlovákia és a Visegrádi Négyek diplomáciai sikerüknek tartják, hogy sikerült kellő nyomásgyakorlással rábírni az Európai Bizottságot, komolyan foglalkozzon a témával, és hogy mindez megjelenik majd a márciusi uniós csúcs zárónyilatkozatában is.

„Ez a kérdés az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyabb működésével foglalkozó magas szintű fórumon is terítéken lesz”

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a fórumot júliusban tartják, addig viszont az Európai Unió végrehajtó szerveinek konkrét intézkedések sorozatát kell előkészítenie. A rendezvényen jelen lesz az összes uniós tagország, valamint az ágazat további fontos szereplői, így több gyártó és feldolgozó is.

Nem engedi el az élelmiszerügyet Szlovákia

Robert Fico szerint Szlovákia részéről a küldetés részben teljesítettnek tekinthető, most az Európai Uniónak kell megerősítenie, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket a senki által nem támogatható negatív praktikák megszüntetésére.

„Előfordulhat, hogy ez az Európai Bizottság néhány tagját felbőszíti, mert nem akarnak ketchuppal foglalkozni, de erre az a válaszolom, hogy ez a probléma sokkal inkább politikai, mintsem technikai jellegű. Az Európai Uniónak és intézményeinek hitelességéről van szó” – jegyezte meg Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök azt gondolja, hogy az élelmiszerfélék kettős minősége tipikus példája annak, hogy az európaiakat első- és másodrendű polgárokra osztják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×