eur:
389.38
usd:
362.75
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újra hozzányúlna a fegyverhasználathoz a belügyminiszter

Milan Chovanec cseh belügyminiszter olyan alkotmánytörvényt fogadtatna el, amely szerint nemcsak önvédelemre, hanem általános veszélyeztetés, például terrorfenyegetettség esetén is használhatnák fegyverüket a cseh fegyvertulajdonosok. A kormány nem fogadta el a törvényt, ezért most a parlamentben terjesztette be a javaslatot.

A Cseh Köztársaság semmilyen terrorfenyegetettségnek nem volt részese a közelmúltban. A titkosszolgálatok szerint sem fenyegeti ilyen veszély az országot. A Cseh Szociáldemokrata Párt belügyminisztere, Milan Chovanec szerint azonban csak idő kérdése az egész, ezért alkotmányba foglaltatná, hogy ilyen esetben a fegyverviselési engedéllyel rendelkező állampolgárok megvédhessék magukat. Több hónapos igyekezete idáig sikertelen volt. A kormányülésen koalíciós partnereit sem győzte meg az érvelése.

A javaslatot Robert Pelikán, az ANO által jelölt igazságügyi miniszter is bírálta. „Ez olyan alkotmánymódosítási javaslat, amelyet én éppen ellenkezőleg nagyon veszélyesnek, végig nem gondoltnak tartok, és biztosan ilyen is lenne” – fogalmazott Pelikán.

A belügyminiszter viszont úgy véli, javaslata rendkívül fontos, ezért a jogszabályt a képviselőház elé terjeszti. „Készek vagyunk további érveket felhozni a képviselőházban, valamint a parlamenti bizottságokban” – mondta Milan Chovanec.

Ha a képviselőházban nem változnak meg a parlamenti pártok közötti preferenciák, a miniszternek nincs esélye arra, hogy elfogadják a törvényt. A jogszabályt bírálók közül többen is azt mondják, hogy a 2017 őszén esedékes képviselőházi választás előtti kampányról van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×